Praktiken blev en väg in i arbetslivet

Broby Linus Nilsson från Glimåkra fyller 18 år den 6 juli.
Publicerad 31 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Linus Nilsson
Linus Nilsson

Linus Nilsson från Glimåkra fyller 18 år den 6 juli. Då har han redan haft fast jobb i tre veckor. Med tanke på hur tufft det är på arbetsmarknaden, inte minst för ungdomar, är det rätt anmärkningsvärt att en ung man anställs innan han ens är myndig. Och tittar vi på Linus bakgrund är "anmärkningsvärt" ett milt uttryck. Skolarbete har aldrig intresserat Linus och han gick ut grundskolan utan fullständigt betyg, utan gymnasiebehörighet och utan framtidsplaner.Långa nätter framför datorn och dagar utan en tanke på att anstränga sig i skolan var Linus vardag.

Så hur kan det komma sig att Håkan Brodd, vd på Hästveda återvinning, i dag ser honom som en värdefull tillgång för företaget och värderar hans kompetens så högt att Linus efter skolavslutning får fast anställning?Det började på individuella programmet på Stenforsaskolan. Dit kom Linus med sina ofullständiga betyg och sin vana att tillbringa nätterna framför datorn.– Där fick jag hjälp och kom på fötter, säger Linus.

Han slet knappast ut läxböckerna, men Linus hade praktiska kunskaper som personalen på Stenforsaskolan ville ge honom möjlighet att utnyttja. Därför ordnades en praktikplats på Hästveda återvinning och med både morot och piska styrde företaget och skolan in Linus på vägen mot arbetslivet.Praktikplatsen medförde en rad krav och det handlade inte om någon gräddfil in i arbetslivet. Skolan och företaget gav honom en chans. Sen var det upp till Linus att ta chansen – och det gjorde han.Hur ser du på Stenforsaskolans och Hästveda återvinnings roll?– De var lite som en extra mor och en extra far. De har hållit mig i nacken. Och när jag säger att de hållit mig i nacken menar jag det som något mycket positivt, säger Linus.Han skötte sig bra på arbetsplatsen och skaffade sig via olika utbildningar nödvändig kompetens (truckkörkort, lastmaskinsförarbevis). Samtidigt gick det bra för företaget.– Vi ska lyfta upp en av våra anställda till gårdsförman och det innebär att det blir en ledig plats, berättar Håkan Brodd.Och den lediga platsen får Linus. Eller får ... han förtjänar den.– Det har funkat jättebra med Linus. Han har från starten visat arbetsvilja, tagit sin uppgift på allvar och hela tiden vuxit, säger Brodd.Linus trivs utmärkt på jobbet.– Ja, absolut. Just nu är min huvudsakliga uppgift att sortera och klippa skrot med maskinen. Jag kände mig välkommen från början, säger han.Vad hade du gjort om du inte fått chansen att praktisera här?– Garanterat bara suttit hemma och inte känt någon ork att göra något.Vad vill du säga till 15-16-åringar i dag som är som du var i den åldern?– Släpp datorn och visa lite vilja. Det finns möjligheter. Och det är inte så hårt att lämna datorn om man hittar något annat att göra.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.