Annons

Presidenten petas: "Orkar inte med honom"

Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Ilir Meta smutskastade det segrande partiet inför valet, något som ska ha lett till de våldsamheter han nu petas för. Arkivbild.
Ilir Meta smutskastade det segrande partiet inför valet, något som ska ha lett till de våldsamheter han nu petas för. Arkivbild.Foto: Hektor Pustina/AP/TT

Det albanska parlamentet har röstat för att ge president Ilir Meta sparken, efter att hans egna parti, det styrande Socialistpartiet, anklagat honom för uppvigling i samband med våldsamheter inför parlamentsvalet i april, då en person dog och fyra skadades.

Meta ska bland annat ha smutskastat sitt parti och hävdat att valet var riggat, ett påstående som sägs ligga bakom våldsamheterna.

Annons

Som president har Ilir Meta haft en mer symbolisk roll i politiken, men med viss makt över rättsväsendet och militären. Premiärminister Edi Rama som en gång stöttat Meta kommenterar petningen med att det är dags för honom att avgå.

– Albanien orkar inte med honom längre, säger Rama i parlamentet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons