Annons

Professor: AFD kan bli störst i östra Tyskland

Det radikala högerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD) har på kort tid uppnått politisk framgång i lokala val i östra Tyskland. Partiet rusar också i opinionen på nationell nivå. Men hur stor chans har de att få ett reellt inflytande?
Utrikes • Publicerad 16 juli 2023
En av AFD:s valkampanjer med Robert Sesselmann i den lilla staden Sonneberg i delstaten Thüringen. Arkivbild.
En av AFD:s valkampanjer med Robert Sesselmann i den lilla staden Sonneberg i delstaten Thüringen. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Johannes Kiess, professor som forskare inom demokrati och högerextremism vid Leipzig universitet.
Johannes Kiess, professor som forskare inom demokrati och högerextremism vid Leipzig universitet.Foto: Pressfoto Leipzig universitet/TT

Aldrig tidigare har så många tyska väljare varit missnöjda med en sittande regering.

Det är huvudförklaringen till att allt fler överväger att lägga sin röst på AFD, säger Johannes Kiess, som forskar inom högerextremism och demokrati vid Leipzig universitet.

Annons

– Bara en av fem anser att den nuvarande regeringen gör ett bra jobb. Socialdemokraterna, de gröna och liberala FDP faller i opinionsmätningar efter bara ett och ett halvt år vid makten.

Störst stöd i östra Tyskland

Det ökade stödet för AFD har redan gett resultat på lokal nivå. I slutet av juni blev AFD-politikern Robert Sesselmann vald till landsråd i Sonneberg i delstaten Thüringen.

Knappt en vecka senare säkrade partiet sin första borgmästarpost i Raguhn-Jessnitz, en liten stad med cirka 9 000 invånare i delstaten Sachsen-Anhalt.

Båda städerna ligger i östra Tyskland där stödet för AFD är störst.

– Det är små städer vi pratar om så det handlar egentligen inte om så många röster, men det har ändå väckt stor uppmärksamhet här i Tyskland, säger Johannes Kiess och förklarar varför:

– AFD har själva sagt att det här bara är början. Deras strategi är att etablera sig på lokalnivå i mindre samhällen på landsbygden för att sedan nå regional- och statsnivå.

Djup kris

Enligt en opinionsundersökning från institutet Infratest Dimap uppger 65 procent av AFD:s väljarbas att de röstar på partiet på grund av Tysklands nuvarande migrationspolitik. Knappt 50 procent uppger att de stödjer partiets syn på klimat- och energipolitik.

Men det är bara 32 procent som uppger att de till fullo stöttar partiets politiska program.

– De som röstar på AFD upplever att Tyskland befinner sig i en djup kris. Vi har en hög inflation, ett krig i Europa samtidigt som vi står inför en klimatkris. Det är många förändringar just nu och det ger AFD bränsle, säger Johannes Kiess.

Flytta debatten

Redan nu visar opinionsundersökningar att AFD har en reell chans att bli det största partiet i nästa års regionala val i tre delstater i forna Östtyskland.

Annons

– Det hålls val i Thüringen, Brandenburg och Sachsen, säger Johannes Kiess och poängterar att det inte bara handlar om att vinna lokala val:

– De vill flytta den politiska debatten högerut och normalisera deras politiska förslag. Vi har sett den strategin i Italien, inom republikanerna i USA och andra europeiska länder. I stället för att stå fast vid sin politik har andra partier anpassat sin politik, vilket inte har visat sig vara så framgångsrikt.

För högerextremt

Men hittills har inga andra partier visat intresse för att samarbeta med AFD.

– Det är fortfarande alltför många väljare som anser att de har en alltför högerextrem hållning. De kanske blir det största partiet i Thüringen, men jag tror varken att de kommer kunna få majoritet själva eller lyckas bilda majoritet med andra partier, säger Johannes Kiess.

I början av juni nästa år håller också flera kommuner i östra Tyskland lokalval samtidigt som valet till Europaparlamentet.

– Valdeltagandet till EU har generellt varit lågt i östra Tyskland och man vill öka det genom att hålla två val samtidigt. Det kommer med stor sannolikhet leda till att stödet för AFD ökar, men vi pratar fortfarande bara om cirka 20 procent så jag tror inte heller att det kommer få ett avgörande inflytande här, i alla fall inte nästa år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons