Annons

Proud Boys-ledare får långa straff

En av ledarna i den amerikanska högerextrema gruppen Proud Boys har dömts till 17 års fängelsestraff för sin inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.
En annan medlem döms till 15 års fängelse.
USA • Publicerad 31 augusti 2023
Joseph Biggs i rutig jacka på väg mot kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021.
Joseph Biggs i rutig jacka på väg mot kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Joseph Biggs anses ha varit pådrivande i gruppen under stormningen och döms till det hårdare straffet . Av alla de över 600 som hittills har dömts efter stormningen har bara en person, Proud Boys medgrundare Stewart Rhodes, fått ett hårdare straff, 18 års fängelse.

– Jag vet att jag rörde till det den dagen, men jag är ingen terrorist, sade Biggs till rätten inför straffets tillkännagivande.

Annons

Senare under dagen dömdes Zachary Rehl till 15 års fängelse. Han var tidigare ordförande för Proud Boys avdelning i Philadelphia, och var enligt rätten även han drivande i stormningen.

De två ingick i en grupp om fem åtalade som i maj i år fälldes för uppviglingsbrott. De övriga tre får sina straff den kommande veckan. Bland dem finns gruppens tidigare ledare Enrique Tarrio, som inte befann sig i Washington DC den ödesdigra dagen, men som anses ha styrt gruppens stormning.

De dömda anklagas för att ha försökt stoppa kongressens godkännande av den då tillträdande president Joe Biden.

Över 1 100 personer har åtalats för brott under stormningen, mer än 600 av dem har hittills fällts.

Proud Boys bildades 2016 och beskriver sig som västerländska chauvinister som romantiserar en traditionell, mansdominerad västerländsk kultur, som en del ser som en täckmantel för djupare rasism.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen.

"Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons