Annons

Putin vill sälja vaccindoser till turister

Publicerad 5 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
75-åriga Maria Piparinen får en dos av Sputnik V-vaccinet i byn Ikhala i Karelska republiken i västra Ryssland, den 16 februari 2021.
75-åriga Maria Piparinen får en dos av Sputnik V-vaccinet i byn Ikhala i Karelska republiken i västra Ryssland, den 16 februari 2021.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Den som inte orkar vänta på att bli vaccinerad i sitt hemland kanske snart kan åka till Ryssland för att få sin spruta.

Annons

Utlänningar som besöker Ryssland ska nämligen mot en avgift kunna vaccinera sig mot covid-19 med landets Sputnik V-vaccin. Den idén framför president Vladimir Putin på ett ekonomiskt forum i S:t Petersburg.

– Jag ber myndigheterna att utreda det här grundligt till slutet av månaden, för att fastställa hur utländska medborgare ska kunna vaccineras i vårt land mot en avgift, säger Putin, utan att ge några fler detaljer.

Idén tolkas som ett sätt för Ryssland att försöka höja Sputniks V:s globala anseende. Det ryska vaccinet har hittills godkänts i 66 länder och håller på att granskas av både Världshälsoorganisationen WHO, samt EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Om EMA godkänner Sputnik V kan EU-länderna börja använda det.

Trots att det ryska vaccinet började användas mycket tidigt i Ryssland har landet halkat efter i det internationella vaccinracet. Förra veckan hade knappt tolv procent av landets 144 miljoner invånare fått minst en vaccindos, enligt landets hälsominister.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons