Annons

Räddad med hjärtstartare

handboll Joacim Ernstssons hjärta stannade mitt i matchen – Lunds arena utrymdes.
Lund • Publicerad 25 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Joacim Ernstsson var vaken och halvsittande i båren när han rullades ut från Lunds arena efter att ha drabbats av hjärtstillestånd mitt i matchen.                              Foto: Andreas Hillergren
Joacim Ernstsson var vaken och halvsittande i båren när han rullades ut från Lunds arena efter att ha drabbats av hjärtstillestånd mitt i matchen. Foto: Andreas Hillergren

Det var några riktigt dramatiska minuter i Lunds Arena innan något besked om Joacim Erntstssons tillstånd kunde lämnas. Arenan utrymdes och matchen bröts medan läkare på plats jobbade med Lugispelaren.

Så småningom kunde Ernstsson till allas oerhörda lättnad och glädje bäras ut vaken och sittande på båren.– Han är vaken och han pratar. Det är så gynnsamt det kan bli i en sådan här situation, sa Johan Silfverstolpe, läkare i försvarsmakten som var på plats i publiken men som snabbt tog sig in på planen för att hjälpa till.

Annons

– Det första som hände var att man försökte hålla hans luftvägar fria. Då upptäcktes det att han inte hade någon puls och hjärt/lungräddning sattes igång. Han fick hjärtkompressioner och det var viktigt. – Sedan fick han en elchock med hjärtstartaren och en till innan han kom tillbaka igen.

Vad som väntar nu är enligt Silfverstolpe fortsatt utredning under övervakning. Det hör till saken att Joacim Erntsson en gång tidigare, under SM-finalen i våras, tvingades lämna matchen och köras till sjukhus på grund av en smäll i bröstet.

– Det var nog samma sak som hände nu, han fick en smäll i bröstet i anfallet innan han föll ihop, sa IFK Kristianstads målvakt Dan Beutler som var nära situationen.– Man blir chockad när det händer. Han var askgrå i ansiktet och ögonen stirrade rakt ut i luften, jag har aldrig sett något liknande, sa en skakad Beutler.

Lugispelaren Zoran Roganovic var blek och tagen:– Shit, man tänkte bara på honom och hans familj och på hur lite handbollen betyder egentligen. Och han som har fått så många smällar genom åren...

Lugis ordförande Thomas Persson var tacksam över att allt gått bra:– Det var fem läkare, inklusive vår egen, och annan kompetent personal på plats inom 20 sekunder och det kändes så skönt att allt fungerade runt omkring, men jag vill aldrig se det testas igen.

Lugispelarna samlades snart för en genomgång av situationen.– Vi kommer att träffas igen på söndag för debriefing. Vi gör allt vi behöver göra för att hantera det här. Lugi skriver på sin hemsida att Joacim Erntsson är chockad av händelsen men att han under omständigheterna mår bra. Han kommer att stanna kvar på sjukhuset i flera dagar för undersökningar och observation.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons