Ranstorp: Islamistisk desinformation sprids
I måndags hölls en demonstration i Stockholm på temat, och en till är planerad i Göteborg under dagen. Men Ranstorp tror att dagens sammanslutning kan komma att samla fler och att den kan bli avgörande för hur mycket bränsle kampanjen ges framåt.
– Det blir verkligen ett lackmustest. Hur rapporteras demonstrationen om i utlandet, kommer det att bli en ökning?
Han menar att kampanjen utomlands medialt tonat ned en aning, men att den fortfarande pågår med full kraft i Sverige och kommer att göra så en tid.
Politisk representation
Det relativt nystartade partiet Nyans, som sagt sig vilja representera det mångkulturella samhället, har visat starkt intresse för saken. Från en demonstration i Göteborg i oktober förra året säger Nyans ordförande Mikail Yükselen i en egenpublicerad video att partiet "kommer arbeta hårt med den här frågan". I samma video berättar Yükselen om vittnesmål han tagit del av, bland annat om "pedofiler som driver familjehemsverksamhet".
Enligt Ranstorp är det just den typ av retorik som är drivande i kampanjen som till en början startat i islamistiska miljöer och senare spridits vidare av bland annat vissa imamer och av personer som Säpo klassar som säkerhetshot.
– Man argumenterar att Sverige vill förbjuda muslimska personers rätt att uppfostra sina barn. Man går ut med en massa desinformation om vad som händer på familjehem. Man tar upp extremt beteende som går emot religion, till exempel att man får äta griskött.
Frågan politiseras
Att det lilla partiet ställer sig bakom retoriken menar han är ett sätt för dem att politisera frågan för att knyta till sig väljare.
– Det har blivit en valfråga för Nyans som åker omkring och använder detta för att mobilisera röster. För partiet handlar det om att kunna mobilisera över olika etniska gränser i en gemensam frågeställning som rör väldigt många, som också rör muslimer. Man pratar om diskriminering och om islamofobi, man har intagit ett offernarrativ som är väldigt starkt och mobiliserande.
Under de organiserande krafterna finns gräsrötterna – privatpersoner som engagerat sig för saken. På Facebook finns flera grupper, den största startades i september förra året och hade på söndagen 23 500 medlemmar varav fler än 6 000 tillkommit senaste veckan. Här finns också de som fått sina barn omhändertagna, vars vittnesmål tillsammans fogar ihop sanningar.
– Det är familjer som blivit utsatta för tvångsomhändertagande. Det handlar om enskilda fall och de som blir föremål för detta mejlar in sina personliga historier. Det fylls på hela tiden med berättelser som har olika grader av sanningshalter. Det är ingen som synar vad som ligger till grund för de här olika påståendena, som också blir väldigt emotionella och kraftfulla, säger Ranstorp.
"Halvhjärtat avståndstagande"
Sveriges Imamråd och Förenade Islamiska föreningar i Sverige (FIFS) gick nyligen ut i gemensam sak och fördömde kampanjen och uppmanade imamer att ta avstånd från ryktesspridningen.
Men FIFS gjorde bara några dagar tidigare, den 5 februari, ett uttalande på sin webbsajt där organisationen uppmanar "alla muslimska föreningar och individer att sätta press på politiker som arbetar inom detta område".
– Det är ett halvhjärtat avståndstagande. Merparten av vad de för fram är politiska krav som ligger i linje med den här kampanjen. Det tycker jag är anmärkningsvärt, men också oroväckande, säger Ranstorp.
TT har sökt Sveriges Imamråd och FIFS för en kommentar.