Reaktor i Oskarshamn stoppas

Nyheter Ägarna skyller på politiken men rättar in sig i ledet.
Publicerad 6 december 2012 • Uppdaterad 30 november 2021

Ägarna skyller på politiken men rättar in sig i ledet.Följderna för elförsörjningen väntas bli begränsad.

Strålsäkerhetsmyndigheten stoppar "utan dröjsmål" Oskarshamns andra kärnkraftsreaktor (O2). Oskarshamnsverkets kraftgrupp (OKG) har inte visat "att väsentliga säkerhetsfunktioner uppfyller myndighetens krav på driftklarhet och tillförlitlighet".

- Vi har noterat att det underhåll som man har bedrivit på sina dieselgeneratorer och sina gasturbiner inte håller den nivån som vi har förväntat oss, säger Leif Karlsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.

OKG, ägt av Eon och Fortum, sökte dispens för moderniseringarna till december 2014. Nu får bolaget dispens. Men först måste det akuta åtgärdas och villkoret är att reaktorn som längst får vara i drift till och med juni 2013.

Eon räknar med att kunna starta O2 igen om ett par veckor. Bolaget skyller på kärnkraftspolitikens hattighet, från avveckling till utveckling, vilket skapar utmaningar för ägarna i fråga om att prioritera investeringar.

OKG:s vd Johan Svenningsson tycker inte att stoppet är särskilt dramatiskt.- Vi gjorde en bedömning i samband med vår dispensansökan, att alla åtgärder var tillräckliga för drift fram till nästa planerade avställning för säkerhetsmodernisering den 1 juni. Myndigheten gjorde en annan utvärdering och det respekterar vi, säger han till TT.

Svenska kraftnät tror inte att elförsörjningen påverkas mycket. Det finns marginaler och möjligheter till elimport.- Men det är klart att det är en fördel att ha hög tillgänglighet i produktionen, säger Viktor Wallström, pressekreterare på Svenska kraftnät.O2 producerade 638 megawatt före stoppet, i jämförelse förbrukade Sverige 24 537 megawattimmar per timme klockan 15.00—16.00 på torsdagen.

Miljöminister Lena EK (C) påpekar att ansvaret för säkerheten ligger hos OKG medan myndigheten har ansvar för att kontrollera att säkerheten följs.- De har gjort den här expertbedömningen och Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning litar jag på, säger Ek till TT.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.