Annons

HD: Svensk domstol kan pröva Lundinåtal

Svensk domstol har rätt att pröva åtalet mot tidigare Lundin-vd:n Alex Schneiter, konstaterar Högsta domstolen.
Det betyder att den omfattande tingsrättsprocessen mot honom och bolagets tidigare styrelseordförande Ian Lundin om folkrättsbrott i Sudan nu kan fortsätta.
Brott • Publicerad 10 november 2022
Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, har åtalats för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Arkivbild.
Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, har åtalats för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Åtalet rör Lundins verksamhet i södra Sudan under åren 1999–2003.
Åtalet rör Lundins verksamhet i södra Sudan under åren 1999–2003.Foto: Johan Hallnäs/TT

Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, åtalades tillsammans med Ian Lundin för precis ett år sedan för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan under åren 1999–2003 i samband med inbördeskriget i landet. De båda har, enligt åklagarna, medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar för att bolagets oljeverksamhet i södra landsdelarna skulle kunna säkras. Under stridigheterna fördrevs, skadades och dödades många civila.

Både Alex Schneiter och Ian Lundin nekar till brott. Schneiter är varken svensk medborgare eller bosatt i Sverige, varför hans försvarare dessutom ansett att åtalet ska avvisas då de hävdat att svensk domstol saknar behörighet att pröva åtalet mot honom.

Annons

Tidigare har försvarets begäran fått avslag både i tings- och hovrätt. Under torsdagen satte även Högsta domstolen ned foten i frågan: Svensk domstol kan pröva åtalet mot Schneiter.

Inget hinder

HD konstaterar att det även vid så kallad universell jurisdiktion krävs någon form av anknytning till Sverige – och den är tillräcklig i detta fall anser domstolen.

HD ser heller inte att det finns något hinder mot att pröva åtalet i allmän folkrätt, vilket är en andra förutsättning för att åtalet ska kunna tas upp.

Detta ligger helt i linje med åklagarsidans argumentation, säger förundersökningsledare och åklagare Henrik Attorps, som poängterar att beslutet inte bara har betydelse i det enskilda fallet:

– Det här är ett viktigt beslut principiellt sett för bekämpningen av de internationellt sett allvarligaste brotten, som man också kommer att läsa med intresse internationellt.

Är besvikna

Alex Schneiters försvarsadvokater skriver i ett mejl till TT att de är besvikna över beskedet.

"Förundersökningen inleddes för tolv och ett halvt år sedan. Alexandre Schneiter delgavs misstanke om brott för sex år sedan och har fortfarande inte delgivits åtalet. Dagens beslut innebär att han kommer att behöva vänta ytterligare minst tre år på att bli frikänd", skriver de.

Samtidigt ser de vissa positiva delar i beslutet för försvarets räkning. Bland annat öppnar det för att det ska vara internationella medhjälpsregler som ska tillämpas, vilket försvaret hela tiden hävdat.

"Vi fortsätter nu att försvara Alexandre Schneiter med full kraft i den stundande processen i tingsrätten", skriver advokaterna vidare.

Förhandling dröjer

Tingsrättsprocessen har under lång tid legat vilande, i väntan på att behörighetsfrågan skulle redas ut. I september i år öppnades dock ärendet igen och ett planeringssammanträde har hållits. Ytterligare ett möte ska till innan tingsrätten kan fatta beslut om när den enorma rättegången ska inledas. Åklagarsidan anser att huvudförhandlingen bör kunna komma i gång efter påsk, medan försvarssidan vill se en start först i september, berättar Henrik Attorps.

Annons

Bara åklagarsidan vill höra ett 50-tal vittnen och målsägarna är ett 30-tal. Trots att målet varit vilandeförklarat har åklagarna fått ja till att förhöra vittnen innan förhandlingen i två fall. Det rörde sig om en svårt sjuk kvinna samt en 90-årig man.

– Det finns en risk annars att folk inte finns kvar i livet vid en huvudförhandling. Den frågan får vi ständigt ha i beaktande, säger Attorps.

Bakgrund: Åtalet mot Lundintopparna

Den 11 november 2021, efter elva års utredning, väckte svenska åklagare åtal mot Ian Lundin och Alex Schneiter, för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan åren 1999 och 2003. Ian Lundin var då först Lundin Oils vd och därefter ordförande. Schneiter var vid den tiden prospekteringschef.

Bakgrunden till åtalet är enligt stämningsansökan följande:

Sudan hade länge plågats av inbördeskrig, som med tiden också kommit att handla om kontroll över oljeområden i söder. Området som det aktuella målet handlar om kallas Block 5A, där dåvarande Lundin Oil via ett helägt dotterbolag och enligt ett avtal med Sudans regering 1997 påbörjat oljeprospektering, mot vissa avgifter och delning av framtida inkomster.

Säkerheten och ordningen i området skulle skötas av de södra delstaternas militära styrkor, enligt ett lokalt fredsavtal. Men sedan bolaget börjat sin verksamhet och hittat olja i området inledde landets militär offensiver i samarbete med en allierad milisgrupp, i strid med fredsavtalet. Enligt åklagaren för att skapa förutsättningar för bolagets oljeprospektering. I samband med stridigheterna använde Sudan krigföring som åklagarna anser utgör grovt folkrättsbrott, enligt svensk rätt.

Enligt åklagarna har Ian Lundin och Alex Schneiter styrkt Sudan i sitt uppsåt, bland annat genom att bolaget ställde olika krav på regimen som innebar att militär och milis behövde ta kontroll över olika platser i området genom strid. Under dessa stridigheter har civila fördrivits från sina hem, skadats och dödats, skriver åklagarna i sin stämningsansökan.

Både Ian Lundin och Alex Schneiter nekar till brott. Lundins advokat Torgny Wetterberg beskriver åtalsbeslutet som "uppseendeväckande felaktigt" och hävdar att bolaget under sin tid i Sudan i stället hjälpte civilbefolkningen "i väldigt hög utsträckning".

Källa: Åklagarmyndigheten med flera

Rättad: I en tidigare version gavs Schneiter fel titel under den aktuella perioden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons