Annons

Regeringen kallar till krismöte om gängvåldet

Regeringen håller under tisdagen ett extrainsatt möte om det eskalerande gängvåldet.
Fokus är åtgärder för att bryta nyrekryteringen av barn och unga.
Brott • Publicerad 19 september 2023
Regeringen möts om gängvåldet. Arkivbild.
Regeringen möts om gängvåldet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är en ny och intensiv våldsvåg som blossat upp i Sverige i september.

Senast inatt besköts på nytt olika lägenheter, en i Handen och en på Lidingö. I den senare befann sig en vuxen och ett minderårigt barn, men ingen av dem skadades.

Annons

Totalt har sju dödsskjutningar inträffat inom loppet av tio dagar i september, och rikspolischefen Anders Thornberg har uttalat att den senaste tidens våldsvåg saknar motstycke.

Flera av dåden tros ha sin upprinnelse i en intern konflikt i det kriminella nätverket Foxtrot, som leds av Rawa Majid, även kallad den "kurdiska räven".

Vill mörda gratis

I söndags meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att han kallar in rådet mot organiserad brottslighet för att diskutera det akuta läget. Högst på dagordningen står frågan om att bryta nyrekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen.

Polismästare Carin Götblad hör till dem som varnat för utvecklingen. Hon pekar på att det nu har gått så långt att barn så unga som 13 år hör av sig till kriminella grupperingar för att genomföra mord gratis.

I rådet mot organiserad brottslighet sitter de rättsvårdande myndigheterna, däribland rikspolischefen, men även Statens institutionsstyrelse (Sis), Socialstyrelsen och Skolverket ska delta eftersom de kommer i kontakt med unga kriminella.

Anhöriga måltavlor

De senaste veckorna har anhöriga till gängkriminella blivit måltavlor i våldsvågen och även utomstående har fallit offer.

Rawa Majid är häktad i sin utevaro och internationellt efterlyst för mordplaner och synnerligen grova narkotikabrott. Han tros hålla sig undan i Turkiet, där han också fått medborgarskap. Därmed kan han inte utlämnas och svensk polis och åklagare kommer inte åt honom.

Regeringen har varit fåordig kring vad som görs på politisk och diplomatisk väg för att komma åt Majid.

Fakta: Våldsvågen i korthet

Onsdagen den 6 september: Skottlossning mot svenska medborgare i Istanbul i Turkiet. Händelsen uppges vara startskottet för den senaste tidens konflikt.

Torsdagen den 7 september: En kvinna i 60-årsåldern skjuts ihjäl i sitt hem stadsdelen Gränby i Uppsala. Polisen bekräftar senare att hon var mamma till en gängkriminell man.

Söndagen den 10 september: Skott avlossas mot en bostad i Stenhagen i Uppsala. Ingen skadas.

Måndagen den 11 september: En 13-årig pojke hittas död i Haninge söder om Stockholm. Enligt TV4 Nyheternas uppgifter har han skjutits.

Tisdagen den 12 september, morgon: En man i 25-årsåldern skjuts ihjäl i en trappuppgång i Sala backe i Uppsala. Enligt medieuppgifter var han inte den tänkta måltavlan. Polisen beskriver honom som "en man på väg till arbetet".

Tisdagen den 12 september, kväll: En man i 20-årsåldern dödas under skottlossning i Sollentuna norr om Stockholm.

Onsdagen den 13 september: Ny skottlossning i Stenhagen – den fjärde i Uppsala på en vecka. Ingen skadas.

Torsdagen den 14 september, morgon: Skottlossning mot en lägenhetsdörr i Norrköping. Fyra personer grips för försök till mord och grovt vapenbrott.

Torsdagen den 14 september, kväll: En pojke i tonåren avlider efter att ha hittats skjuten i Västertorp. Samma kväll beskjuts ett radhus i Jordbro, söder om Stockholm.

Fredagen den 15 september: Flera skott mot en bostad i Norrköping. Inga uppgifter om skadade.

Fredagen den 15 september: Explosion vid flerfamiljshus i Upplands-Bro. Ingen ska ha skadats.

Lördagen den 16 september: En man i 40-årsåldern skjuts till döds i Råcksta i västra Stockholm.

Söndagen den 17 september: Explosion vid en villa i Nyköping.

Måndagen den 18 september: En lägenhet beskjuts i ett flerfamiljshus i Handen söder om Stockholm. På kvällen beskjuts ytterligare en lägenhet i Handen, och under natten mot den 19 september en lägenhet på Lidingö.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons