Annons

Regeringen vill motverka social dumpning

Människor i social utsatthet eller med stora stödbehov uppmanas i vissa fall att flytta till en annan kommun. Problematiken med "social dumpning" ska nu försöka åtgärdas med samordning mellan kommuner.
Publicerad 6 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
"Att flytta runt människor som inte frivilligt vill flytta är ingen lösning, det är att lämna över ansvaret på någon annan", säger civilminister Lena Micko (S).
"Att flytta runt människor som inte frivilligt vill flytta är ingen lösning, det är att lämna över ansvaret på någon annan", säger civilminister Lena Micko (S).Foto: Henrik Montgomery/TT

Kommunerna måste enligt lag se till att sina invånare har tak över huvudet och klarar sin försörjning. Kostnaderna för att ordna det har gjort att vissa kommuner dumpar sina invånare med stödbehov, det vill säga förmår dem att flytta.

Det är ofta storstadskommuner som skickar vidare invånare till glesbygdskommuner, som redan är i en situation med hög arbetslöshet och låga skatteintäkter. De personer som skickas vidare är ofta personer som får försörjningsstöd eller som har en funktionsvariation och därmed är i behov av kommunens resurser.

Annons

Hur det rent praktiskt går till kan variera. Civilminister Lena Micko (S) som pratat med ett stort antal kommuner om social dumpning räknar upp några exempel.

– Det finns olika uppgifter om hur man gör det. Berättelser från enskilda visar att man fått höra att kommunen inte kan hjälpa utan att de måste flytta.

– Ibland har man helt enkelt ordnat med transport, att personen eller familjen kommer dit med aktiv hjälp från avlämnande kommun utan att mottagande kommun känner till detta, säger Lena Micko.

Ett allt större problem

En kartläggning som gjordes av Statskontoret förra året visade att att det finns många kommuner som upplever att de får ta emot personer som på olika sätt uppmanats att flytta. Civilminister Lena Mickos bild är att problematiken har förvärrats de senaste åren.

Situationen för de personer som på olika sätt "dumpas" i nya kommuner kan bli svår.

– De upplever i många fall det här som väldigt olyckligt, man hamnar i kläm och mår inte bra av det här. Det kan vara personer med funktionshinder som har fått en bostad tre trappor upp utan hiss och har svårt att överhuvudtaget ta sig ifrån sin lägenhet, det finns flera exempel på det.

– Och samtidigt att man inte riktigt vet vad man har att rätta sig efter, sina rättigheter och skyldigheter, säger Micko.

Nytt uppdrag

Att bostadsbrist skulle vara en förklaring på varför storstadskommuner dumpar över invånare till glesbygdskommuner är inte en anledning att förmå sina invånare att flytta, säger Lena Micko.

– Alla kommuner har ansvar för sin bostadsförsörjning, att ordna det för invånarna.

För att komma tillrätta med problemet har länsstyrelserna fått i uppdrag att initiera samverkan mellan kommuner.

Annons

– Det kommer att behövas flera olika åtgärder för att stävja det här. Det här uppdraget handlar om att initiera mer samverkan mellan kommuner inom respektive län, säger civilminister Lena Micko.

Tea Oscarsson/TT

Fakta: Social dumpning

Fakta: Social dumpning

Begreppet "social dumpning" kommer från att kommuner aktivt medverkar till att invånare med behov av stödinsatser flyttar till en annan kommun.

Fenomenet utreddes av Statskontoret år 2020. Rapporten visade att många kommuner upplever att de utsatts för social dumpning och att det i många fall hade förekommit villkorat försörjningsstöd mot att invånaren sökte bostad i en annan kommun.

Källa: Statskontoret.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons