Annons

Regeringens vakthund: Elstöden är för stora

Finanspolitiska rådet anser att regeringens elstöd på över 60 miljarder har blivit för omfattande.
– Jag tror inte att alla hushåll som haft dramatiskt höga elkostnader tycker att stödet var för stort, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Politik • Publicerad 10 maj 2023
Finanspolitiska rådet med ordförande Lars Heikensten anser att elstöden, särskilt till företag, har blivit för stora. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Finanspolitiska rådet är vakthunden som ska se till att regeringen håller sig inom de av riksdagen uppsatta ramarna för den ekonomiska politiken. I årsrapporten kritiserar rådet framförallt de stora elstöden.

Rådet anser att det hade varit bättre med mindre omfattande elstöd. Då hade regeringen istället kunnat satsa mer på riktade stöd till utsatta hushåll.

Annons

– Hade man inte gett så stora stöd i de sammanhangen hade man haft möjlighet att göra andra saker som vi tror att ekonomin hade mått bättre av, säger Lars Heikensten, ordförande för Finanspolitiska rådet.

Pengar hade, enligt rådet, även kunnat satsas på åtgärder för att öka ekonomins tillväxtpotential. Sådana åtgärder "lyser med sin frånvaro", står det i rapporten.

Rådets vice ordförande Lisa Laun framhåller att det fanns skäl att ge ett visst ekonomiskt stöd till hushållen. Men hon påpekar samtidigt att prisstöd som elstödet generellt sett är problematiska – det bästa sättet att minska elpriset är att minska efterfrågan/förbrukningen. Då sjunker priset.

"Både och"

Finansminister Elisabeth Svantesson hänvisar till att det regeringen gjorde var att se till att hushållen fick tillbaka en del av vad de hade betalat in i kapacitetsavgifter.

TT: Men hade det inte varit bättre att ge mer riktade stöd till utsatta hushåll?

– Det hade ju inte gått, för vi använde kapacitetsavgifterna för att betala tillbaka det som hushåll och företag betalat in, säger Svantesson.

Finanspolitiska rådet menar dock att om elstödet varit mindre omfattande hade det funnits större utrymme för regeringen att ur statsbudgeten göra satsningar på utsatta hushåll, utan att driva på inflationen.

Svantesson påminner om att regeringen i sin budget gett stöd till de som har det allra tuffast band annat med höjt och förlängt bostadsbidrag.

– Så vi gör både och.

Fått för mycket?

Särskilt kritisk är rådet mot det elstöd som regeringen i januari i år utlovade till hushållen i hela landet för elpriser under november och december förra året. Hushållen i södra Sverige hade redan kompenserats då genom det stöd som aviserades under sensommaren och hösten av den avgående regeringen och den tillträdande.

Annons

Mest kritik riktar rådet mot hur elstödet till företagen i södra Sverige utformats. Enligt rådet har företagen i stor utsträckning kunnat vältra över sina ökade elkostnader på konsumenterna.

– Det är också så att storförbrukare av el har ofta långa fasta elavtal och det finns då en risk att de elstöd som går till företagen faktiskt överstiger de ökade kostnader de haft för elen, säger Lisa Laun.

Snabbhet viktigast

Svantesson understryker att det var viktigt för regeringen att så snabbt som möjligt få ut ett stöd till företag.

– Sen finns det säkert nästan alltid förbättringspotential, säger hon.

– Om vi framåt ska göra någon typ av elstöd, så är det bra att ha med sig de här synpunkterna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons