Reggae – mer än ett sommarsoundtrack

Kultur och Nöje Men det finns fler sidor av den svenska reggaescenen, det visar om inte annat de två stora svenska reggaefestivalerna som äger rum i sommar.
Publicerad 13 juli 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Kristian Lönner har skrivit en bok om svensk reggae. Foto: Alexandra Rubio
Kristian Lönner har skrivit en bok om svensk reggae. Foto: Alexandra Rubio

Men det finns fler sidor av den svenska reggaescenen, det visar om inte annat de två stora svenska reggaefestivalerna som äger rum i sommar.Bilden av att svenskarna bara diggar reggae på sommaren stämmer inte. I dag är de initierade lyssnarna fler och reggaescenen i Sverige har aldrig mått bättre. Det säger Kristian Lönner som skrivit boken "Jamaica - Sverige tur & retur. Berättelsen om svensk reggae".- Det där med reggae-samlingar på sommaren gällde på 90-talet. Jag skulle vilja säga att svensk reggae mått alldeles utmärkt under hela 2000-talet och så massiv som den är nu har den inte varit tidigare.

Enligt Kristian Lönner är svensk reggae på väg mot en ny våg. Tidigare under 2000-talet har musiken till stor del bestått av artister som sjungit på svenska och förvaltat arvet efter Peps Persson. Nu är reggaen på väg att professionaliseras och internationaliseras.- Fler sjunger på engelska och artisterna vill nå utanför Sverige. Million Stylez som fick en stor hit med "Miss Fatty" är ett bra exempel på det, säger Kristian Lönner.

Björn Owen Johansson är redaktör för tidskriften Reggae Galore Magazine. Han menar att den svenska reggaekulturen blir allt mer lik den jamaicanska.- På senare tid har det blivit vanligare med soloartister som uppträder med ett sound system eller ett kompband, snarare än stora band som Svenska Akademien och Kultiration. På Jamaica är bandet inte så viktigt, där är producenten ofta lika stor stjärna som artisten, säger han.

Det finns framförallt två reggaefestivaler i Sverige. Uppsala Reggaefestival som börjar den femte augusti firar i år 10-års jubileum. Ända sedan starten har festivalen utmärkt sig för sitt breda artistutbud. Världsstjärnor som Busy Signal, Ky-Mani Marley och Abyssinians har alla gästat Uppsala. Till årets upplaga satsar arrangörerna på "det bästa av det bästa" med de mest uppskattade artisterna som uppträtt på festivalen sedan starten. Öland Roots som drar igång den 16:e juli har en lägre profil med betoning på svenska artister och ett begränsat område. För fjärde året i rad är festivalen slutsåld. Bland årerts artister finns Helt Off, Ska'n'ska och Kapten Röd.- Öland har satsat på att det ska vara litet och mysigt, som många vill att reggae ska vara. Uppsala har brottats med mycket strul kring festivalen. Stor polisnärvaro och kanske inte samma gemytliga stämning. Men samtidigt spelar de hetaste artisterna just nu där och de har en mycket imponerade line up varje år, säger Kristian Lönner.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.