Region Gävleborg slopar allt Modernavaccin

Vaccinationerna mot covid-19 med Modernas vaccin pausas för personer som är 30 år eller yngre, berättade Folkhälsomyndigheten på onsdagen. I region Gävleborg går man dock längre och använder inte Moderna alls, rapporterar Sveriges Radios P4 Gävleborg.
Publicerad 7 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
En spruta med Modernas covid-19-vaccin. Arkivbild
En spruta med Modernas covid-19-vaccin. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

– Vi kommer inte att använda Moderna alls i vårt län, säger vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund till radion.

Enligt Regionens kommunikationsavdelning har beslutet tagits för att underlätta för vaccinationspersonalen och säkerställa en patientsäker vaccinationsorganisation, då det är "många olika riktlinjer" gällande vaccinering med Moderna.

Ingen andra dos

Tina Mansson Söderlund var inte förvånad över gårdagens besked från Folkhälsomyndigheten om att stoppa Moderna för personer under 30 år.

– Det kom inte alldeles överraskande. Man har ju pratat om att man sett en högre frekvens av denna ovanlig biverkan på Moderna, säger hon.

De som tidigare fått en dos av Moderna kommer inte få någon andra dos överhuvudtaget, eftersom det enligt Mansson Söderlund räcker med en.

– Det verkar som att det här vaccinet "tar" mer.

Många regioner följer FHM

En rundringning från TT visar att regionerna Skåne, Stockholm, Uppsala, Kronoberg och Västra Götaland alla följer FHM:s rekommendation och pausar vaccinering med Moderna endast för personer födda 1991 och senare.

Orsaken till gårdagens beslut från FHM är att data pekar på ökad risk för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck av Modernas vaccin. Den ökade risken syns främst hos unga vuxna och bland dem unga pojkar och män.

– Det finns ett samband som är något starkare för Moderna, sade Rickard Ljung, professor på Läkemedelsverket, till TT på onsdagen.

Läkemedelsverket betonar dock att det handlar om en mycket sällsynt biverkning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.