Regn och rusk i väst – SMHI varnar

Regnet har piskat Göteborg och delar av västkusten under de senaste dygnen – och mer väntas komma på söndag.
SMHI varnar för höga flöden som kan leda till översvämningar.
Publicerad 2 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
"Det kanske blir svårt att använda paraply mot regnet", säger SMHI:s meteorolog.
"Det kanske blir svårt att använda paraply mot regnet", säger SMHI:s meteorolog.Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

Under de senaste två dygnen har stora regnmängder fallit över Göteborg och västkusten. Som en konsekvens har SMHI utfärdat en klass 1-varning för höga flöden i kustområdet i Västra Götalands län.

– Det kan medföra översvämningsproblem i närheten av vattendrag, med lokala översvämningar på åkrar och vägar, säger SMHI:s meteorolog Niklas Eynevik.

Han förklarar att de senaste regnmängderna inte är anmärkningsvärda i sig, men att varningen beror på att det har regnat mycket under en längre period.

– Det är framför allt under de senaste två dygnen som det kommit störst mängder, och under det närmaste dygnet kan det komma någonting motsvarande. Det är inte omöjligt att vänta sig ytterligare 20–30 millimeter, säger Eynevik.

Under lördagen har tåg ställts in på sträckan Göteborg–Strömstad till följd av regnet, och räddningstjänsten har behövt rycka ut på en mängd larm om översvämmade vägar och källare, skriver Expressen/GT.

Lördagens regnområde är nu på väg norrut, och kvällen och inledningen av natten bjuder därför på mestadels uppehållsväder i området, enligt SMHI. Men på söndag förmiddag väntas nästa drabbning.

– Större delen av landet kommer att beröras av regnvädret, men de största mängderna väntas i de västra delarna av landet. Det kommer också att vara hårda vindbyar på många håll och inte särskilt trevligt väder, säger Eynevik.

– Framför allt i morgon kommer det att vara blåsigt, så det kanske blir svårt att använda paraply mot regnet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.