Annons

Rekordstor hjälp till utsatta

ÖSTRA GÖINGE 1,5 ton livsmedel packas och delas ut på plats
Publicerad 17 december 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Rolf Tillman och Christoffer Thuresson planerar just nu för resan till Ukraina där 1
Rolf Tillman och Christoffer Thuresson planerar just nu för resan till Ukraina där 1

Christoffer Thuresson och Rolf Tillman, två av flera engagerade i Tjernobylkommittén, räknade överväldigade ihop totalsumman 80 000 kronor till de matpaket som ska delas ut på plats. Fem gånger så mycket som när insamlingen började år 2011 och landade på blygsamma 16 000. År 2012 ökade den insamlade summan till 26 000 kronor och 2013 blev summan dryga 35 000 kronor.

Det har blivit många grenar utifrån det arbete med Tjernobylbarnen som tog sin början efter Berit och Rolf Tillmans resa till Ukraina 1995 och många möten med katastrofdrabbade familjer. Det årliga Tjernobyllägret har varit en del som har samlat människor från hela södra Sverige. Genom detta har faddrar engagerats och hjälparbetet Barnklubben i Kiev kunnat startas. En plats där utsatta barn kan få hjälp. – Det började som ett gatubarnsprojekt. Idag drivs det lite annorlunda. Där kan barn få hjälp med läxläsning, de kan få ett varmt mål mat om dagen och få vuxnas stöd, berättar Christoffer Thuresson som blev mer än tagen när han 2010 besökte platsen.– Det fanns också äldre människor där. Jag trodde det var släktingar till barnen men det visade sig att det var fattiga äldre som väntade på resterna från barnens tallrikar. Jag blev chockad. Fattigdomen är stor.Till en början skickades pengar just till Barnklubbens ansvariga som köpte mat och delade ut.Men ju mer pengar som kom in, desto svårare blev distributionen. Nu åker människor från Östra Göinge till Kiev, köper varor på plats som de packar och distribuerar lagom till deras jul som firas den 6-7 januari. Det blev även en tur i våras. 1,5 ton livsmedel, 18 kilo i varje kasse, ska packas och skickas vidare till de som behöver hjälp.– Där är förfärligt fattigt. Priserna har stigit skyhögt, många har blivit arbetslösa, korruptionen är stor. Genom kontakter på plats och efter många års engagemang vet vi vilka som behöver hjälp, säger Rolf Tillman.Christoffer Thuresson och Rolf Tillman är noga med att poängtera att det allra viktigaste är att ge hjälp till självhjälp.– Det är därför vi under åren har satsat så hårt på att till exempel hjälpa ungdomar med att få utbildning. Det blir ofta ett lyft för hela familjen, säger Rolf Tillman.Och så berättar han om familjen där fadern var svårt alkoholiserad. När barnen fick hjälp till utbildning kunde hela familjen resa sig.– Pappan kastade flaskan för alltid, fick så småningom också jobb och kunde köpa en gammal jeep. – Det händer att människor gråter av glädje när vi kommer. Kylskåpen är helt enkelt tomma. Ost är till exempel en lyxvara, säger Tillman.De som skänker är oftast privatpersoner. Många har köpt gåvobrev som julklappar.– Vi är överväldigade av den stora generositeten. Det här resultat hade vi aldrig vågat räkna med, konstaterar Rolf Tillman.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons