Annons

Rekordvarmt i Storbritannien och Belgien

Storbritannien/Belgien • Publicerad 8 september 2023
En digital väderskylt visar 31 grader i Potters Field nära Tower Bridge i London.
En digital väderskylt visar 31 grader i Potters Field nära Tower Bridge i London.Foto: Lucy North/AP/TT

I Storbritannien har britterna svettats i över 30-graders värme för femte dagen i rad. Det är första gången ett dylikt värmerekord noteras i september, enligt vädermyndigheten Met.

Den högsta temperaturen uppmättes under fredagen i Cavendish i Suffolk: 30,9 grader. Helgen beräknas bli lika varm med kulmen på lördag med 33 grader, som enligt Met kan bli årets varmaste dag. En värmevarning gäller till och med söndag kväll i så gott som hela England.

Annons

Efter helgen väntar åska följt av svalare väder.

Även Belgien har drabbats av en värmebölja, för första gången under en septembermånad. I Bryssel har temperaturen överstigit 25 grader fem dagar i rad, vilket är kriteriet för en värmebölja enligt Belgiens meteorologiska institut. De senaste tre dagarna har temperaturer på drygt 30 grader uppmätts i huvudstaden.

Den belgiska värmeböljan beräknas hålla i sig till och med måndag.

2023 kommer troligen att bli det varmaste året i mänsklighetens historia, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons