Annons

Restriktioner väntar efter upptäckt svinpest

Afrikansk svinpest har konstaterats i ett dött vildsvin som hittats sydost om Fagersta i Västmanland.
Det är det första fallet i Sverige – och nu införs restriktioner i det drabbade området.
Utbrottet kan också få stora konsekvenser för grisnäringen.
Djur • Publicerad 6 september 2023
Afrikansk svinpest har hittats i döda vildsvin i Fagersta kommun. Arkivbild.
Afrikansk svinpest har hittats i döda vildsvin i Fagersta kommun. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det här en av de svårare utmaningarna vi haft när det gäller djursjukdomar, säger statsepizootolog Karl Ståhl till TT.

Sedan den 25 augusti har totalt sju döda vildsvin hittats inom ett begränsat område i Fagerstatrakten.

Annons

Berörda myndigheter jobbar tillsammans med jägare för att lokalisera, begränsa och bekämpa smittan, meddelar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Jordbruksverket.

Begränsningar i skogen

En analys på SVA visade på onsdagen att ett av de döda svinen var smittat. Prover från ytterligare ett vildsvin ska analyseras.

Tillträde till det drabbade området kommer den närmaste tiden att förbjudas. Det innebär bland annat att man inte får vistas där, plocka bär och svamp, jaga, arbeta med skogsbruk eller ägna sig åt andra friluftsaktiviteter.

– Jordbruksverket ska ta ett sådant beslut snart, så snabbt som möjligt. Vi ska definiera området och vi hjälper till med underlag för områdets utbredning, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

Kan stoppa handel

TT: Hur hanteras och bekämpas smittan?

– När vi har en uppfattning om hur stort området är kan man bekämpa det. Då kan man använda exempelvis jakt för att minska stammens utbredning. De infekterade djuren kommer alla att dö förr eller senare, och då vill man hitta kadavren för att få bort viruset. Sedan är det jätteviktigt att det inte kommer in bland tama grisar.

TT: Vad händer då?

– Dels dör ju grisarna, dels kommer det att påverka handeln. Redan det här kan påverka handeln. Det finns länder utanför Europa som kommer att reagera och stoppa all handel med Sverige, så kan det bli, säger Karl Ståhl.

Han bedömer att beredskapen hos grisnäringen är god.

Minister i möte

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) kommer på torsdagen att ha ett möte med Jordbruksverket.

Annons

"Sverige har lång erfarenhet av förebyggande arbete med djurhälsa och smittskydd. Berörda myndigheter, djurhållare och allmänheten är viktiga i detta arbete", säger ministern på regeringens hemsida.

Drabbar inte människor

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, men inte människor eller andra djur.

Hur smittan har kommit hit är okänt, men viruset kan spridas via griskött eller genom att följa med på skor, redskap och fordon.

– Vi utgår från att det kommit långväga. Smittan finns i Tyskland, Polen, i hela Baltikum och Ryssland. Den är ordentligt spridd i Europa i dag. Det måste vara över 100 mil som smittan har hoppat, och då är det via människor på något sätt, säger Karl Ståhl.

Fakta: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar med allvarlig sjukdom som följd och död oftast in om en vecka.

Bland symtomen finns feber, blödningar, vinglighet och dålig matlust.

Sjukdomen drabbar inte människor.

Sjukdomen finns i Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Allmänhet och jägare i hela Sverige, men framför allt i Västmanland, uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA.

Grishållare uppmanas att se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär vid tecken på sjukdom eller ökad dödlighet.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons