Annons

Riksrättsfrågan: Försökte Biden berika sin familj?

Använde Joe Biden sitt inflytande för att skydda sonens affärsintressen i Ukraina? Och har den amerikanska presidenten låtit sig bli "ett varumärke" för familjemedlemmar som vill berika sig?
Representanthuset, där Republikanerna har majoritet, har dragit igång en riksrättsutredning för att ta reda på svaren.
USA • Publicerad onsdag 14:30
USA:s president, demokraten Joe Biden, och hans son Hunter Biden är i fokus för den riksrättsutredning som inletts i representanthuset. Bilden togs i Syracuse i New York i februari i år.
USA:s president, demokraten Joe Biden, och hans son Hunter Biden är i fokus för den riksrättsutredning som inletts i representanthuset. Bilden togs i Syracuse i New York i februari i år.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Representanthusets talman, Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, fotograferad när han meddelade att en riksrättsutredning inletts mot president Joe Biden.
Representanthusets talman, Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, fotograferad när han meddelade att en riksrättsutredning inletts mot president Joe Biden.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Presidentparet Joe och Jill Biden (längst till höger) efter en familjelunch i Philadelphia i april. Arkivbild.
Presidentparet Joe och Jill Biden (längst till höger) efter en familjelunch i Philadelphia i april. Arkivbild.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Talman Kevin McCarthy hade samlat pressen framför sitt kontor i Kapitolium. Utan omsvep meddelade han att tre av representanthusets utskott nu går vidare med en formell riksrättsutredning mot den sittande presidenten.

– Biden ljög för amerikanska folket om sin vetskap om den egna familjens affärer utomlands, hävdade talmannen enligt bland andra NPR.

Annons

Han sade att utredningsbeslutet inte var lätt att fatta, men lovade att gå "dit bevisen för oss".

Republikanen McCarthy, känd för att stå expresident Donald Trump nära, talade om en korruptionskultur och maktmissbruk. Men det är oklart om hans initiativ landar i fullständiga åtalspunkter och – i sådana fall – om han kan få igenom dem i den egna kammaren.

Mer aggressivt?

Åtgärden var väntad. Att utreda familjen Biden är ett vallöfte flera republikanska ledamöter avgett. Undersökningar har pågått alltsedan Republikanerna tog över makten i representanthuset i januari. Pressen på McCarthy att gå mer aggressivt fram är stor, främst från konservativa partikamrater som vill flytta fokus från rättsprocesserna mot Donald Trump.

Men det finns också mer mittenorienterade republikaner som meddelat att det är långt ifrån säkert att de skulle ge grönt ljus för ett riksrättsåtal mot demokraten Biden – när och om sådana åtalspunkter formuleras.

För att rösta igenom ett riksrättsåtal krävs enkel majoritet i representanthuset. Godkänns det flyttar ärendet till senaten som agerar domstol och där det krävs två tredjedelars majoritet för att bli fälld. Hittills har ingen president i USA:s historia avsatts genom riksrätt. Den republikanske senatorn John Thune, näst högst rankad i kammaren, verkar inte intresserad av att bryta trenden.

– Här i senaten behöver vi fokusera på lagstiftning och att tågen ska fortsätta att gå, sade han till The Hill kort efter nyheten om riksrättsutredningen.

Välbetalt uppdrag

Det innebär inte att det inte kommer bli stora rubriker om själva utredningen som leds av utrednings-, justitie- och skatteutskotten. I centrum för prövningen står familjen Bidens ekonomi, i synnerhet presidentsonen Hunter Bidens.

Det är väl känt att Hunter Biden gjort affärer i Kina, Kazakstan, Rumänien och på flera andra platser. Men McCarthys utredare fokuserar på aktiviteterna i Ukraina, där Hunter Biden 2014 fick ett lukrativt styrelseuppdrag för energibolaget Burisma. Det skedde samtidigt som hans far var vicepresident under Barack Obama och ansvarig för USA:s politik gentemot Kiev.

Att Joe Biden ställde krav på Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko att agera mot korruption och avskeda landets riksåklagare – som ansågs hålla Burismas korruptionsanklagade ägare bakom ryggen – är något Biden varit öppen med. Men utredningsutskottet påstår att det i själva verket var tvärtom, att riksåklagaren utgjorde ett hot gentemot Hunter Biden och att fadern använde sitt ämbete för att hjälpa sonen.

Följer pengarna

I stort handlar utredningen om att familjen ska ha använt sitt inflytande för att skaffa fördelar.

Annons

Totalt har Bidenfamiljen och deras "kompanjoner" tagit emot över 20 miljoner dollar från utländska "enheter", hävdar utredningsutskottets ordförande James Comer enligt nyhetsbyrån AFP. Nu går han och kollegorna igenom stora mängder banktransaktioner och andra dokument samt vittnesmål. Hittills rapporteras man dock inte ha hittat något som tyder på att Joe Biden skott sig på kontakterna.

Hunter Biden står inför ett annat åtal om vapenbrott. Dessutom har justitiedepartementet utsett en särskilt åklagare som utreder presidentsonens ekonomiska förehavanden.

Bakgrund: Riksrätt i USA

Riksrättsförfarandet finns beskrivet i USA:s grundlag. Representanthuset beslutar om riksrätt medan senaten agerar domstol.

När det gäller presidenten kan denne avsättas av kongressen om han eller hon i riksrätten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Ingen president i USA har blivit avsatt genom riksrätt. Donald Trump (2019–2020, 2021), Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, men friades av senaten.

Andrew Johnson ställdes inför riksrätt efter att han avsatt USA:s krigsminister vilket vid den tiden var ett brott mot en nyinstiftad lag.

Bill Clinton ställdes inför riksrätt efter den så kallade Lewinsky-affären där han ljugit om sin sexuella relation med Monica Lewinsky som arbetade som assistent i Vita Huset.

I Trumps första riksrättsåtal anklagades han för att ha pressat Ukrainas styre för att uppnå egen politisk vinning.

Donald Trumps riksrättsåtal nummer två rörde "anstiftan till uppror". Det syftade på hans felaktiga påståenden om fusk i 2020 års presidentval och det tal Trump höll kort innan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari 2021.

Trump är den ende i USA som ställts inför riksrätt två gånger och den ende president som ställts inför riksrätt efter det att han lämnat Vita huset.

När det gäller Richard Nixons fall 1974, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick innan anklagelsepunkterna hann röstas igenom.

Källor: USA:s grundlag, History.com, The New York Times

Fakta: Joe Biden

Joe Biden, född 1942 i gruvstaden Scranton i Pennsylvania, är USA:s 46:e president.

Han var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är känd som en gränsöverskridande mittenpolitiker. Inför presidentvalet 2020 framhöll han sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund.

Han är gift med Jill Biden och har två barn i livet. Bidens gripande familjehistoria är välkänd i USA. Hans första hustru omkom 1972 i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Biden, som en månad tidigare valts till senator, blev då ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Beau Biden avled i hjärncancer 2015. Tillsammans med Jill Biden har han dottern Ashley Biden.

Joe Biden blev den äldsta tillträdande presidenten i USA:s historia när han vann valet mot Donald Trump 2020.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons