Ris och ros till Glimåkraskolan

Broby I skolinspektionens beslut efter tillsyn av Glimåkraskolan framgår det att skolan måste förbättra arbetet på några punkter:Elever som lätt når kunskapskraven ska stimuleras för att nå längre och utvecklas ytterligare.
Publicerad 29 maj 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

I skolinspektionens beslut efter tillsyn av Glimåkraskolan framgår det att skolan måste förbättra arbetet på några punkter:Elever som lätt når kunskapskraven ska stimuleras för att nå längre och utvecklas ytterligare.Plan mot kränkande behandling, som anger åtgärder och uppföljning, ska plockas fram.Elever ska få det särskilda stöd som utredningen visar att de behöver och rektorn ser till så att tydliga åtgärdsprogram plockas fram.Rektorn ska se till så att lärarna får kontinuerlig pedagogisk ledning och att han ansvarar för att det bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete. Det låter som ganska allvarliga brister?– Jag skulle inte beskriva det som allvarligare än på andra, jämförbara skolor. Det här är vanligt förekommande brister i F-5-skolor, säger utredaren Peter Sääw.Sääw tonar ner kritiken och menar att Glimåkraskolan inte har några anmärkningsvärda problem.– Det var inte så att vi blev bekymrade, tvärtom, säger Sääw och påpekar att personalen och rektorn Niclas Kvist är medvetna om utmaningarna som finns och han ser positivt på deras arbete för att möta kraven i skolan.Är det något som du ser extra allvarligt på?– Det pedagogiska ledarskapet är en utmaning. Rektorn är relativt ny (tillträdde 2010) efter en period med många byten på rektorsposten, säger Sääw.Han konstaterar att det är svårt för en ny rektor att fullgöra sitt uppdrag samtidigt som han deltar i den statliga rektorsutbildningen– Rektor arbetar för att få grepp om sitt uppdrag och han är mycket fokuserad och har koll på sin verksamhet, säger Sääw. Niclas Kvist ser på det hela taget positivt på skolans verksamhet.– Jag har stor tilltro till personalen. Sen jobbar vi givetvis hela tiden för att bli bättre, säger han.Hur ser du på synpunkterna på din roll som pedagogisk ledare?– Jag skulle vilja vara mer närvarande. Men med rektorsutbildningen och även andra utbildningar går det inte alltid. Dessutom är jag rektor för två skolor (Glimåkraskolan och Mölleskolan).Kvist påpekar att personalen har lagt ner mycket tid på att möta kraven i den nya läroplanen.– Det har gett resultat, säger han.Och Kvist får medhåll av Peter Sääw, som påpekar att skolorna i Östra Göinge överlag har skött det nödvändiga arbetet med att anpassa verksamheten till läroplanen bra.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.