Annons

Risk för höjda fastighetsavgifter för många

Ekonomi • Publicerad 11 september 2023
Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild.
Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild.Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT

Ägare till över 2,4 miljoner småhus får snart ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Mot bakgrund av utvecklingen för fastighetspriserna 2020–2022 beräknas taxeringsvärdena öka med i genomsnitt 31 procent, enligt myndigheten.

Annons

Taxeringsvärdet, som kan baseras på såväl tomten som byggnadens värden, ligger till grund för fastighetsavgiften som tas ut av småhusägarna. Ju högre taxeringsvärde desto högre avgift kommer tas ut – upp till ett takbelopp.

"Mest ökar taxeringsvärdena i Jämtland och på Gotland, med 43 respektive 38 procent. Den minsta ökningen finns i Blekinge, med 26 procent", skriver Skatteverket.

"Nytt för i år är att närhet till vindkraftverk i vissa fall kan påverka marknadsvärdet och det kan finnas möjlighet till justering. Fastighetsägaren behöver i så fall själv yrka på justeringen", tillägger myndigheten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons