Röda Korset: "Läget i Ukraina konstant dåligt"
Det är en konflikt som varat i åtta år och som ingen ser ett slut på inom en nära framtid. Hundratusentals människor i östra Ukraina lever under svåra förhållanden, och när världens blickar är fokuserade på ryska truppförflyttningar riskerar den humanitära katastrofen att hamna i skymundan, fruktar Röda Korset.
– Situationen har inte blivit värre, men den har heller inte blivit bättre, behoven består, säger Daniel Bunnskog.
Sedan 2014, när konflikten mellan Ryssland och Ukraina trappades upp genom Rysslands illegala annektering av den ukrainska halvön Krim, har Röda Korset expanderat sin verksamhet i Ukraina för att bistå befolkningen.
Stor insats
Av de 600 medarbetarna som finns på plats i landet är merparten stationerad i östra Ukraina där människor fastnat i korselden mellan Kievs styrkor och ryskstödda separatister. Det är den tionde största insatsen inom ICRC med en budget motsvarande 650 miljoner svenska kronor för 2022.
– Varje dag äger det rum fientligheter och strider som drabbar civilbefolkningen på bred front. Det är allt från förstörda och läckande hus, skador på viktig infrastruktur som vattenpumpstationer, människor som inte har tillgång till mat och rent vatten till regelrätta strider där oskyldiga skadas och dör, säger Daniel Bunnskog.
Psykologisk stress
Därtill kommer den psykologiska inverkan det har på människor att ständigt befinna sig i en konfliktfylld omgivning, säger Bunnskog.
– Otryggheten är en betydande faktor för de här människorna som lever under konstant stress och ständigt måste vara uppmärksamma för att inte skadas av landminor och oexploderad ammunition, som kan väckas när som helst på natten av artillerield och barn som kan behöva ta skydd när de är på väg till skolan.
ICRC finns på plats i områdena Donetsk och Luhansk, som styrs av ryskstödda separatister med nära band till Moskva, och även på den ukrainskkontrollerade sidan.
– Det är det som är vår styrka att vi är närvarande på båda sidor och har möjlighet att jobba längs hela kontaktlinjen.
"Lämnar inte landet"
Enligt Daniel Bunnskog är en stor del av befolkningen i de utsatta områdena äldre människor som därför är dubbelt sårbara.
– Förutom att de lever mitt i en väpnad konflikt så lider många av dem av åkommor som diabetes och högt blodtryck och coronapandemin har ytterligare förvärrat situationen för dem. Det har blivit mycket svårare att ta sig över kontaktlinjen och få tillgång till sina pensioner och andra tjänster på den sidan som är kontrollerad av den ukrainska regeringen.
TT: Vad har ni för beredskap om konflikten skulle eskalera?
– Det viktiga – vad som än händer – är att minimera effekten på civilbefolkningen. Att de civila sätts i centrum och att humanitära organisationer får tillträde. Det är en del av den skyddsdialog vi har med bägge sidor och det budskap vi bär fram. Vi har inga planer på att lämna det här landet vad som än händer, säger Daniel Bunnskog.
Fakta: Det här gör Röda Korset i Ukraina
Ukraina är Internationella rödakorskommitténs (ICRC) tionde största insats i världen. 600 anställda finns fördelade på sex kontor över hela Ukraina på båda sidor om kontaktlinjen.
Målet med det humanitära arbetet är att hantera de större konsekvenserna av den pågående konflikten och att hjälpa människor att bygga upp sina liv igen. ICRC har hjälpt till att återuppbygga och reparera tusentals byggnader, inklusive sjukhus, vårdmottagningar och skolor som skadats i konflikten.
På vardera sidan av kontaktlinjen reparerar ICRC vattenanläggningar och infrastruktur samt förbättrar förhållandena genom utdelning av hygienartiklar för skydd mot covid-19. Medicinsk utrustning till 46 sjukhus på vardera sidan har levererats.
ICRC besöker även fängelser och arbetar med efterforskning av människor som försvunnit.
Ett stort problem i konfliktområdet är risken för minor och odetonerad ammunition. Tusentals människor övas i förebyggande kunskap för att skydda sig.
Källa: Svenska Röda Korset