Annons

Rödlistade raggbocken tillbaka i Västerbotten

Raggbocken är en ovanlig skalbagge som inte har funnits i Västerbotten på närmare 50 år. Nu har den återigen siktats.
Djur • Publicerad torsdag 04:41
Raggbocken har återvänt till Västerbotten efter 40–50 års frånvaro.
Raggbocken har återvänt till Västerbotten efter 40–50 års frånvaro.Foto: Holmen

Skogsbolaget Holmen Skog har genomfört så kallade naturvårdsbränder i Berga naturskog i Västerbotten, med syfte att gynna miljön för raggbocken.

"Raggbocken lever i döda, liggande tallar, så kallade tallågor. I dag är det ont om döda gamla tallar i skogen vilket har gjort att raggbocken tryckts tillbaka och numera är rödlistad som sårbar", säger David Rönnblom, naturvårdsspecialist på Holmen Skog i ett pressmeddelande.

Annons

Nu har arbetet med att bränna skog gett resultat.

Holmen upptäckte de för raggbocken typiska centimeterbreda hålen i tallarna redan 2015. Det var dock först hösten 2022 som en levande raggbock fångades in i en av Holmens insektsfällor.

"Tack vara naturvårdsbränningarna har raggbocken nu norra Sveriges starkaste fäste i Berga. Bränningarna har också främjat andra insekter som är beroende av bränd mark och ved", säger David Rönnblom.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons