Röster inifrån den egyptiska revolutionen
I maj förra året var folk från Malmögruppen Teater Foratt i Egypten för ett planerat teatersamarbete. Man höll en workshop och samtalade om migrationen och Egyptens förhållande till Europa. Egentligen var det meningen att pjäsen The Tail City Show, som kom ur samarbetet, skulle spelats på Bastionen i Malmö med premiär 2 mars. Men på grund av händelserna i Egypten blev det omöjligt att genomföra, skådespelarna råkade illa ut och kunde inte komma till Malmö. Bara sångerskan Donia Massoud lyckades ta sig hit och medverkar på Bastionens scen när Teater Foratt gör sin Inifrån revolutionen. Donia berättar sin egen historia, medan de övriga skådespelarna på scenen, Brahim El Mansouri och Anders Blentare, har lånat ut sina röster för att framföra berättelser från dem som inte kunde komma.
När människor vällde ut på gator och torg i Egypten försökte skådespelare, dramatiker och regissör på Teater Foratt i Malmö hålla kontakt med sina kollegor. De fick höra en rad personliga historier. Blandat med delar ur The Tail City Show och nyskriven poesi av Brahim El Mansouri samt musik med Nadin Al Khalidi utgör dessa historier stommen i "Inifrån revolutionen". Det blir även inspelat material.
Donia Massoud bidrar med sin egen berättelse. Hon är egyptisk sångerska och bor två minuters promenad från det numera berömda Tahir-torget. – Min våning var full med vänner. Jag plockade fram whisky och choklad och vi planerade för revolutionen. Minns ni hur det såg ut i de gamla svart-vita filmerna? Alla gick ut på gatan, det var till och med många barn på gatan, men jag var rädd för att gå ut, säger Donia. Det var också många som råkade illa ut när stridigheter bröt ut. Något folk på gatan i Egypten fått lära sig är att ha med sig en lök, som man håller i halsduken, för att andas använda som filter om man blir utsatt för tårgas. Då ska man också tvätta ögonen med coca cola.
Inblickar i en annorlunda vardag är vad Teater Foratt vill ge.– Vi vill berätta små historier om folk som var med där, säger regissören Niclas Sandström. Som historien om mannen som delade ut vapen till alla. Plötsligt bar alla konstiga vapen. Var kom de ifrån? Jo, det var en kille vid slutet av gatan som ger dig vapen. Sågar, käppar, knivar. Varför?
I en situation som den i Egypten upptäcker människor nya sidor av sig själva. Det sker en mental förändring.– Plötsligt står de där och måste vakta sitt eget hus, säger dramatikern Vanja Hamidi Isacsson. Synen på både sig själv och andra förändras.
Teater Foratt har bjudit in Al Jazeera och Al-hurra till kvällen på Bastionen.– Det är viktigt att föra ut till dem som kämpar att det finns andra som bryr sig. Nu har alla glömt Egypten och tänker på Libyen, säger Niclas Sandström.
Donia Massoud känner också att det är viktigt att berätta historierna för publiken i Sverige. Men hon är splittrad.– På något sätt känner jag mig ändå som en svikare som inte är i Egypten. Att bara vara kroppsligen närvarande, att hålla mitt hem öppet för människor känns som något jag också borde göra.