Annons

Röstande köade långt efter stängningsdags

Ännu långt efter klockan 21 köade medborgare för att få rösta, trots att valet skulle vara över klockan 20.
Politik • Publicerad 11 september 2022
En lång kö till vallokalen i Fågelbacksskolan i Malmö.
En lång kö till vallokalen i Fågelbacksskolan i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT
Annette Schierbeck, arbetsledare i förtidsröstningslokalen på Stockholms centralstation, berättar att det har varit köer sedan lunchtid på söndagen.
Annette Schierbeck, arbetsledare i förtidsröstningslokalen på Stockholms centralstation, berättar att det har varit köer sedan lunchtid på söndagen.Foto: Marcus Lindström/TT
Pontus Palm har stått i kön nästan exakt två timmar och tycker att det har varit helt ok. Han hade kunnat tänka sig att stå kvar ett bra tag till, om det hade behövts.– Jag ska med ett flyg i morgon, så fram tills dess.
Pontus Palm har stått i kön nästan exakt två timmar och tycker att det har varit helt ok. Han hade kunnat tänka sig att stå kvar ett bra tag till, om det hade behövts.– Jag ska med ett flyg i morgon, så fram tills dess.Foto: Marcus Lindström/TT
Jan Håfström har köat i över två timmar, och var en av de sista personerna i kön till förtidsröstningen på Stockholm centralstation.
Jan Håfström har köat i över två timmar, och var en av de sista personerna i kön till förtidsröstningen på Stockholm centralstation.Foto: Marcus Lindström/TT

Från hela landet kom under dagen rapporter om långa köer till vallokalerna.

– Det är köer på vissa ställen. Hur många vet jag inte, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist till TT en dryg timme efter stängningsdags.

Annons

– Vår uppfattning är att det är mer köer på förtidsröstningslokaler än i vallokaler, och då påverkar det inte tiden för resultatet i kväll på samma sätt eftersom förtidsrösterna som är lagda i dag räknas först på onsdag.

– Alla som kvar där klockan 20 får rösta oavsett hur mycket klockan är, säger Anna Nyqvist.

Kön markeras

TT: Tar ni märke i kön för att se vem som inte kom i tid?

– Ja, de drar ett snöre eller markerar kön klockan 20, svarar hon.

TT: Vad får förseningarna för praktisk betydelse?

– Som det ser ut just nu tror vi inte att det får så mycket praktisk betydelse utan resultaten tickar in och rösträkningen pågår, säger Anna Nyqvist.

– Vår bedömning är att vi kommer att kunna ha en preliminär mandatfördelning strax efter klockan 23 som vanligt. Det är ett mer positivt besked än tidigare i dag.

Hade varnat

Anna Nyqvist påpekar att av de närmare 6 300 vallokalerna som är öppna under söndagen är det många lokaler som inte har någon kö. Att det har blivit så långa köer beror på det nya systemet där valsedlarna ligger i särskilda bås, vilket gör att det går långsammare att rösta.

– Från Valmyndigheten och kommunernas sida har vi framfört i remissvar att det här kommer att bli effekten av de här extra avskärmningarna, säger Anna Nyqvist till Expressen.

Anette Schierbeck är arbetsledare i förtidsröstningslokalen på Stockholms centralstation.

Annons

– Det har varit mycket högt tryck idag. En hektisk dag, säger hon vid 22.30-tiden på kvällen.

– Vi har haft kö sedan lunchtid. Från 17-18 har kön ringlat sig ut genom centralstationen och jag har inte kunnat se slutet på den. På slutet har det tagit 1,5 till 2,5 timmar att rösta.

"Hade kunnat komma tidigare"

TT: Har folk lämnat kön?

– Jag har inte sett någon lämna köerna. Det har varit bra stämning.

Pontus Palm har stått i kön under nästan två timmar, men tycker att tillvaron i den har känts "helt okej".

TT: Hur länge hade du kunnat tänka dig att köa?

– Jag ska med ett flyg i morgon, så fram tills dess. Jag kom hit 19.55, så jag hade ju faktiskt kunnat komma tidigare.

Tittat på verk

Konstnären Jan Håfström har köat i över två timmar och var en av de sista personerna att rösta. Även han har tagit de långa köerna med ro.

– Jag har försökt tänka på saker jag ska göra de närmaste dagarna. Tittat på Ulrik Samuelsons verk, det är han som står bakom dekorationerna här. Det är ju ett fantastiskt rum, det är inte tråkigt att vara här, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons