Annons

Ryska marknaden hämtar andan

Den ryska marknaden hämtar andan. Landets valuta, rubeln, går mot strömmen bland pressade tillväxtvalutor på världsmarknaden. Och Moskvabörsen lyfter.
Vändningen kommer sedan Belarus regering försökt ge lugnande besked om en gemensam militärövning med Ryssland.
Ekonomi • Publicerad 27 januari 2022
En stor militärövning i Belarus, med omfattande rysk medverkan, har pekats ut som ett hot mot Ukraina.
En stor militärövning i Belarus, med omfattande rysk medverkan, har pekats ut som ett hot mot Ukraina.Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT

Den ökade geopolitiska spänningen kring Ukraina och Ryssland har sedan en tid gett upphov till marknadsoro. Men på torsdagen syns tecken på en viss lättnad på marknaden.

Rubeln återhämtar sig med drygt 1 procent till cirka 78:70 rubel per dollar efter ett uttalande från Viktor Gulevitj, biträdande försvarsminister i Belarus, där han bekräftar att planen är att ryska trupper ska lämna Vitryssland efter militärövningen i landet – med en lång gräns i söder mot Ukraina.

Rubeln har pressats hårt

Annons

Moskvabörsens RTS-index, där priserna sätts i dollar, går upp nästan 4 procent. Det breda Moex-index, med rubel som valuta, stiger samtidigt med 2 procent.

Rubeln har inför torsdagens uppgång pressats hårt nedåt sedan slutet av oktober, då kursen låg på omkring 70 rubel per dollar.

Europeiska centralbanken (ECB) varnar samtidigt långivare med exponering mot Ryssland för att ha beredskap för effekter av sanktioner om farhågorna om en rysk invasion av Ukraina genomförs. ECB har enligt tidningen Financial Times i samband med varningen begärt information om hur bankerna förbereder sig på olika scenarion.

Det har bland annat spekulerats i att USA kan slänga ut Ryssland från det internationella betalningssystemet Swift.

Bland internationella storbanker med stor exponering mot Ryssland finns bland annat tyska Deutsche Bank, nederländska ING, amerikanska Citi, franska Société Générale, österrikiska Raiffeisen och italienska Unicredit.

Fordringar för 1 130 miljarder

Utländska banker har tillsammans med sina ryska dotterbolag ryska fordringar värda omkring 121 miljarder dollar (cirka 1 130 miljarder kronor). Det ska även finnas ryska insättningar och lån i internationella banker för 128 miljarder dollar, enligt Bank of International Settlements.

Förutom risken för en rysk bankkris om Rysslands sparkas ut från Swiftsystemet kan kraftiga kursrörelser i rubeln slå mot banker med exponering mot Ryssland, då det kan tvinga fram stora värderas på ryska tillgångar.

Fakta: Bolag med exponering mot Ryssland/Ukraina

Det finns även exponering mot Ryssland och Ukraina utanför banksektorn, visar en genomgång gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Den ryska gruvkoncernen Petropavlovsk, noterad på Londonbörsen, är ett exempel med ett kursras på 22 procent sedan årsskiftet. Flera storbolag på Warszawabörsen i Polen, som jordbruksbolagen Kernel och Astarta, har också stor verksamhet i länderna.

Bloomberg pekar även ut andra västeuropeiska bolag med stor exponering mot Ryssland och Ukraina:

Däcktillverkaren Nokian Renkaat (Finland)

Däcktillverkaren Pirelli (Italien)

Öltillverkaren Carlsberg (Danmark)

Öltillverkaren Heineken (Nederländerna)

Byggkoncernen Strabag (Österrike)

Varuhuskedjan Metro (Tyskland)

Gruvkoncernen Polymetal (Storbritannien/Ryssland)

Ståltillverkaren Evraz (Storbritannien/Ryssland)

Nord Stream 2-exponerade bolag som Shell, BASF, Uniper, OMV och Engie

Oljekoncernen BP (Storbritannien)

Källa: Bloomberg

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons