Ryskt filmteam på väg till rymdinspelning

Publicerad 5 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Skådespelerskan Julia Peresild, kosmonauten Anton Shkaplero och regissören Klim Shipenko inför uppskjutningen.
Skådespelerskan Julia Peresild, kosmonauten Anton Shkaplero och regissören Klim Shipenko inför uppskjutningen.Foto: Roscosmos via AP/TT

Ryssland är på god väg att klå USA i att genomföra den första filminspelningen i rymden.

På tisdagsförmiddagen genomfördes en framgångsrik uppskjutning av skådespelerskan Julia Peresild och filmregissören Klim Shipenko.

Tillsammans med kosmonauten Anton Shkaplerov reser de till Internationella rymdstationen (ISS) för att spela in delar av en film om en kirurg som skickas till rymden för att rädda en astronaut.

Resan sker med en Sojuzraket, som sköts upp från ryskkontrollerade kosmodromen i Bajkonur i Kazakhstan strax före klockan 11, svensk tid.

Om allt går som det ska hinner Ryssland före den Hollywoodproduktion som meddelades förra året, med skådespelaren Tom Cruise som tillsammans med Nasa och Elon Musks rymdföretag Space X planerat en liknande rymdinspelning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.