Annons

Ryssland arrangerar "val" i Ukraina

Ryska myndigheter arrangerar under helgen lokalval i ukrainska Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja.
Genom valen försöker Ryssland stärka sitt grepp över länen, som landet i fjol påstod sig ha annekterat men fortfarande inte har full kontroll över.
Ukranina • Publicerad 8 september 2023
Människor vid en tunnelbanenedgång nära en rysk valaffisch i Donetsk.
Människor vid en tunnelbanenedgång nära en rysk valaffisch i Donetsk.Foto: AP/TT

De så kallade valen – till lagstiftande församlingar som Ryssland instiftat i de ukrainska regionerna – inleds på fredagen och avslutas på söndag, rapporterar nyhetsbyrån AP. De lagstiftande församlingarna ska sedan i sin tur utse regionala guvernörer.

Valen har fördömts av Ukraina och av västvärlden.

Annons

"De utgör ett flagrant brott mot internationell rätt, som Ryssland fortsätter att ignorera", skrev Europarådet i ett uttalande tidigare i veckan, och lade till att regionerna är och kommer att fortsätta vara en del av Ukraina.

Omröstningen äger rum samma helg som andra lokalval i Ryssland. I de ockuperade regionerna startade förtidsröstningen förra veckan.

Ivan Fyodorov, ukrainsk borgmästare i Melitopol i Zaporizjzja-regionen, uppger att invånare tvingas att rösta.

– När en beväpnad person står framför dig är det svårt att säga nej, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons