Annons

Elpriset väntas rusa efter ryskt gasstopp

Ryska gasmonopolet Gazprom förlänger stoppet genom Nord Stream-ledningen på obestämd tid med hänvisning till tekniska fel.
Elpriset väntas stiga kraftigt till följd av det fortsatta stoppet, enligt en expert.
Ekonomi • Publicerad 2 september 2022
Anledningen är enligt Gazprom att det krävs ytterligare reparationer. Arkivbild.
Anledningen är enligt Gazprom att det krävs ytterligare reparationer. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

– Det här är en signal från Ryssland att de kommer att fortsätta att bedriva utpressning mot Europa i energipolitiken, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TT.

Gasledningen har sedan i onsdags haft ett avbrott till följd av vad Gazprom beskriver som underhållsarbete. Det var väntat att leveranserna skulle återupptas på lördag, vilket inte ser ut att ske.

Annons

Gazprom skriver på sociala medier att oljeläckage i en turbin har identifierats i samband med att turbinen reparerats, och att ledningen inte kommer att fungera förrän felen åtgärdas, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Ministern: Oerhört allvarligt

Mikael Damberg säger att beskedet är oerhört allvarligt för Europa och för europeisk ekonomi.

– Men samtidigt är det inte helt oväntat att Ryssland agerar på det här sättet och visar igen att de är beredda att göra nästan vad som helst för att försöka knäcka tysk ekonomi, säger han.

Damberg tror att stödet för att byta prissättningsmodell i Europa kommer att öka i och med det ryska beskedet.

– Europa kommer att behöva bygga en skyddsmur mot Rysslands påverkan och inflytande över europeisk energimarknad.

Expert: Risk för rekyl

I förra veckan var gaspriset rekordhögt i Nederländerna vilket drev upp elpriset i Sverige. Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, instämmer i att beskedet är mycket allvarligt.

– Den här veckan har vi haft lägre priser, möjligtvis för att marknaden räknade med att gasen skulle släppas på. Det finns risk för en kraftig rekyl i nästa vecka, säger Thorstensson till TT.

Klaus Müller, chef för Tysklands infrastrukturmyndighet Bundesnetzagentur, skriver på Twitter att Rysslands beslut ökar betydelsen av nya terminaler med flytande gas som Tyskland planerar att ta i drift under vintern, samt av gaslagring och att minska gasanvändningen.

"Det är bra att Tyskland nu är bättre förberett, men nu är det upp till var och en", skriver Müller.

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck meddelade i går att den tyska regeringen inte för några direkta samtal med Gazprom om de uteblivna gasleveranserna, enligt Bloomberg.

Fakta: Nord stream

Gasledning på havsbotten från ryska Viborg i Finska viken till Greifswald på Tysklands Östersjökust. Ledningen går öster om Gotland.

Togs i drift 2011 och kostade omkring 50 miljarder kronor. Ägs av ryska Gazprom och ett konsortium av europeiska gasbolag.

Mäter 1 200 kilometer på längden och har en diameter på 1,2 meter. Ledningen har en kapacitet på 55 miljarder kubikmeter naturgas per år.

Gasen kommer från gasfältet Juzjno-Russkoje i västra Sibirien.

En ytterligare gasledning, Nord Stream 2, byggdes 2018-2021 men har inte tagits i drift.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons