S-kvinnor kräver kvinnlig personal på Sis-hem
Tidigare i veckan kom Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) med en rapport som bland annat visar att barn och unga på statliga ungdomshem, i synnerhet unga flickor, har utsatts för våld och otillåtna tvångsåtgärder.
– Vi har som samhälle ett ansvar att se till att de här flickorna kan få rätt stöd, rätt behandling och kan vistas i en trygg miljö, säger Annika Strandhäll till TT.
Ett av S-kvinnors förslag handlar om att anställa fler kvinnor på Sis-hem för flickor. Enligt Strandhäll måste man titta på hur det ska genomföras.
– Vi tror att det skulle vara ett sätt att öka tryggheten för de här flickorna, säger hon.
Annika Strandhäll har tidigare varit bland annat socialminister i tidigare statsministern Stefan Löfvens regering.
TT: Vad tänker du om Socialdemokraternas ansvar i den här frågan?
– Naturligtvis har alla politiker ansvar för den här situationen och en skyldighet att vidta åtgärder. Just mot bakgrund av att vi hade fått larmsignaler om situationen på Sis-hem så tog den då sittande regeringen (som S satt i, reds anm) också initiativ till just att ge Ivo ett regeringsuppdrag att göra en fördjupad granskning. Det är ju detta resultatet som vi mottar här nu.
Fakta: Ivo:s granskning av Sis-hem
Ivo kritiserar Sis för allvarliga brister vid 19 av 21 ungdomshem som granskats 2021–2022.
Tillsynen visar barn vid flera tillfällen har åsts in i isoleringsrum längre än de fyra timmar i följd som är tillåtet.
Barn och unga, i synnerhet unga flickor, har utsatts för våld och otillåtna tvångsåtgärder som fasthållningar och nedläggningar mot golv eller vägg och i vissa fall även hållits fast i sin säng. Det innebär en direkt fara för liv och hälsa, enligt Ivo.
Tillsynen visar också två fall där personal arbetar med barn och unga trots pågående utredning om sexualbrott.
Källa: Inspektionen för vård och omsorg
Fakta: Ivo:s granskning av Sis-hem
Statens institutionsstyrelse (Sis), är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård.
Sis behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. Sis tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.
Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet.
Källa: Statens institutionsstyrelse