Annons

S, V och MP kritiserar koranhantering

Oppositionspartierna S, V och MP kräver partiledarsamtal om korankrisen.
De vill också att regeringen breddar sin verktygslåda och utreder om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp.
Politik • Publicerad 13 september 2023
Nooshi Dadgostar (V), Magdalena Andersson (S) och Märta Stenevi (MP).
Nooshi Dadgostar (V), Magdalena Andersson (S) och Märta Stenevi (MP).Foto: Anders Wiklund/TT

De tre partierna är kritiska mot hur regeringen har hanterat situationen med koranbränningar i Sverige.

– Vi ser en passivitet som inte räcker för att ta oss ur den här krisen, för att minska hoten, säger Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

Annons

Hon saknade besked i regeringsförklaringen som lästes upp under tisdagen om vägen framåt.

De tre partierna kräver att regeringen bjuder in till partiledarsamtal om korankrisen, något som framförts tidigare.

De vill också att regeringen utreder fler sätt att stoppa koranbränningar än att se över ordningslagen.

Flera lagar

S har redan sagt att de vill att regeringen breddar utredningen till att även omfatta hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende. Nu står även V och MP bakom den hållningen.

Flera brottsutredningar pågår redan mot koranbrännare för hets mot folkgrupp, och justitieminister Gunnar Strömmer (M) har tidigare sagt att det är naturligt att avvakta den rättsliga prövningen.

Men S, V och MP anser att det är viktigt att skaffa sig "författningsberedskap". Antingen borde den nuvarande utredningen breddas eller så borde en parallell tillsättas. Utredningstiden får dock inte bli längre än vad den redan är, nämligen till juli 2024.

SD i opposition

Magdalena Andersson pekar på att även Sverigedemokraterna är skeptiska till att ändra i ordningslagen. SD har sagt att de går i opposition i den frågan.

– Jag kan notera att han (Ulf Kristersson) överhuvudtaget inte nämnde ordningslagen i regeringsförklaringen i går. Han kanske inte fick för Sverigedemokraterna, säger Andersson.

De tre oppositionspartierna vill att regeringen söker stöd för förslag som "kan gå igenom riksdagen", underförstått att regeringen samarbetar vänsterut.

Centerpartiet var också inbjudet till pressträffen men valde att tacka nej. På frågan om varför svarar partiledaren Muharrem Demirok att han ville prata om det han tycker är viktigt, nämligen den afrikanska svinpesten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons