S vill ha restriktivare migrationspolitik

Nyheter Rättvisare fördelning av asylsökande i EU, centrala ankomstboenden och mer resurser för att kontrollera de asylsökandes uppgifter. Det är några av punkterna i Socialdemokraternas nya restriktivare flyktingpolitik.
Publicerad 4 maj 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Socialdeokraternas partiledare Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) som presenterar Socialdemokraternas inriktning för migrationspolitiken under kommande mandatperiod under en pressträff på partikansliet i Stockholm.
Foto: Marko Säävälä/TT
Socialdeokraternas partiledare Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) som presenterar Socialdemokraternas inriktning för migrationspolitiken under kommande mandatperiod under en pressträff på partikansliet i Stockholm. Foto: Marko Säävälä/TT

Statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon presenterade i dag hur Socialdemokraterna vill ha migrationspolitiken under den kommande mandatperioden.

- Fler länder måste ta ansvar och vi måste ha en rättvisare fördelning av de asylsökande i EU. Hade det varit så hade vi tagit emot betydligt färre i fjol. Vi kan inte ha en asyllagstiftning som markant skiljer sig från övriga EU, säger statsminister Stefan Löfven.

Den nuvarande restriktivare lagstiftningen ska ligga fast till dess att EU kommer överens om hur asylmottagningen ska fördelas, då ska de reglerna även börja gälla i Sverige.

- Gränskontrollerna för vår inre säkerhet får vi ha kvar till november 2018, men vi kommer att arbeta för att få ha dem längre än så, säger Heléne Fritzon.

Mottagandet av asylsökandet ska också förändras så att det ska finnas ett centralt ankomstboende för att få ett mer ordnat asylboende.

- Det förbättrar möjligheterna för de som fått avslag att återvända, säger Heléne Fritzon.

Lagen som gett asylsökande möjlighet att bosätta sig var de vill, EBO, ska avskaffas i nuvarande form.

- Sedan är ett ja ett ja, och ett nej ett nej. Myndigheterna ska få större resurser och befogenheter att kontrollera de asylsökandes uppgifter. Vi vill även att tiden för en förnyad asylansökan och återreseförbud ska fördubblas, säger Heléne Fritzon.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.