S vill slopa "ofritt och orättvist skolval"
Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven ägnade en del av sitt förstamajtal åt skolan. Det "ofria och orättvisa skolvalet" måste bort, hävdade han.
– Sverige behöver göra upp med marknadsstyrningen och återupprätta skolan som en gemensam samhällsinstitution, sade Löfven framför kameran i LO-borgen med två stora svenska flaggor som fond.
– Elever ska kunna välja skola, men skolor ska inte kunna välja elever, sade Löfven
Som förra året hölls talet digitalt och Löfven saknar att han inte kan gå i demonstrationståg och tala på torg. Det känns konstigt, sade han.
Skapar förlorare
Socialdemokraterna vill se en gemensam antagning till alla skolor, för att göra skolan mer likvärdig. Kötid ska inte styra vilka som får plats i en skola.
– Det är otroligt orättvist och gör att platser redan är paxade när det är dags för de flesta att välja skola, sade Löfven.
En uppdelad skola skapar bara förlorare, enligt honom.
– Men en skola där aktiemäklarens dotter är bänkgranne med lokalvårdarens son är bra för sammanhållningen och tilliten i samhället. Där kan ungarna bli kompisar, bli kära i varandra, bråka och bli sams.
Skolpengen måste göras om, enligt S. När friskolor etableras förlorar de kommunala skolorna elever men står kvar med ansvaret.
– Vi måste sluta överkompensera friskolor med skattepengar för ett ansvar de enligt lagen inte har. På så vis kan mer resurser gå till de elever som behöver det bäst.
Svårt få stöd
Men hur S som regeringsparti ska kunna åstadkomma en förändring av skolpengen är inte klart.
För snart ett år sedan föreslog utredaren Björn Åstrand att kommunerna ska få dra av på skolpengen till friskolor för att täcka upp för det bredare ansvar kommunerna har för vid varje givet tillfälle kunna bereda alla barn plats.
– Om en kommun behöver göra satsningar på skolor där många barn har behov av stöd då betyder det att man automatiskt måste skicka mer pengar till friskolorna, även om det inte finns samma behov där, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.
Men Ekström tror kanske inte att just det Björn Åstrands skolpengsförslag går att få igenom i riksdagen.
– Hur man ska nå fram till att skolpengen ska ta hänsyn till att kommunerna har ett större ansvar, där är vi öppna, säger Anna Ekström till TT.
Det blir även svårt för S att få stöd i riksdagen för att till exempel slopa kötid och införa gemensam antagning. Majoritet saknas idag för många av förslagen i Åstrands utredning.
Anna Ekström vågar för dagen inte säga om det blir några förslag alls från regeringen före valet.
Säg ifrån!
I sitt förstamajtal tog S-ledaren upp våldet mot kvinnor. Han sade att han gett berörda ministrar uppdraget att intensifiera regeringens arbete för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Men samhället i stort måste göra sitt.
– Vänd inte bort blicken, slå larm, agera.
– Räck ut en hand. Säg ifrån. Ring på, fråga hur allt är, erbjud en fristad. Ring polisen. Så kan vi rädda liv, manade Löfven.
Om att hålla tal för en kamera i LO-borgen:
“Det här är det andra året i rad som vi firar förstamaj på det här sättet. Utan folksamlingar, utan demonstrationståg, utan plakat och fanor och utan tal i en park eller på ett torg. Det känns konstigt, jag saknar det.”
Om förutsättningar för att stärka välfärden:
“....nu vi hör inte längre någon tala om att välfärden borde rustas ned. Skällsorden riktade mot vår samhällsmodell har tonat bort. Det råder – kort sagt – ett nytt politiskt läge."
Om skolan:
"Elever ses som kunder och lärarrollen ses av många som en sorts handledare och underleverantör av betyg. Kunskapsuppdraget har urholkats."
"I dag delas eleverna upp mellan olika skolor. Det beror bland annat på dagens orättvisa utformning av skolvalet, där friskolor får använda sig av egna köer. Det är otroligt orättvist och gör att platser redan är paxade när det är dags för de flesta att välja skola."
"Kommunerna har en lagstadgad skyldighet att garantera att alla barn kan erbjudas en skolplats och kunna ta emot nyinflyttade barn. Det kostar pengar. Ändå ersätts friskolorna med miljoner för detta – för ett ansvar de inte har!"
I april 2020 lämnade regeringens utredare Björn Åstrand sina förslag för en mer likvärdig skola. Han föreslog, bland annat:
Kommuner ska få göra avdrag på skolpengen till friskolor för att täcka de merkostnader kommunerna har för ansvaret att alltid kunna erbjuda plats alla.
Skolhuvudmännen ska aktivt verka för en allsidig social sammansättning av elever på sina skolor.
Ett gemensamt skolval och skolvalssystem. Föräldrarna ansöker om en skolplacering under en bestämd period. Skolverket regionalt administrerar.
Barn vars föräldrar inte gör ett val ska inte missgynnas. Rätt till plats på kommunal skola nära hemmet ska fortsatt finnas.
Om en skola har fler sökande än platser ska urval göras enligt vissa principer. Kötid ej längre möjligt.
Ett flertal riktade statsbidrag slås samman till ett för skolan och ökas.