Annons

Så många har ansökt om titeln undersköterska

Sedan i lördags är undersköterska en skyddad yrkestitel. Under de första dagarna har över 13 000 personer ansökt om att få ut ett bevis från Socialstyrelsen.
– Det är ett stort inflöde just nu, säger Zara Warglo på Socialstyrelsen.
Vård • Publicerad 4 juli 2023
Undersköterska är från och med 1 juli en skyddad yrkestitel. Arkivbild.
Undersköterska är från och med 1 juli en skyddad yrkestitel. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under måndagseftermiddagen hade myndigheten fått in runt 13 600 ansökningar sedan i lördags natt.

– Vi har räknat med ett högt söktryck. Många har inväntat det här under en lång tid och vi har haft bemanning utifrån det under helgen, säger Zara Warglo som är avdelningschef på Socialstyrelsen.

Största gruppen

Annons

Myndigheten har förberett sig under drygt två års tid för att detta ska träda ikraft, och bland annat har man rekryterat mer personal som nu ska handlägga ansökningarna.

– Det här är ju Sveriges största yrkesgrupp och vi har haft uppgifter om att ungefär 180 000 personer jobbar som undersköterskor i dag, och sedan har vi ju ett mörkertal. Bort emot en 250 000 personer har vi räknat med kan komma att ansöka. Men det är ju under en övergångsperiod på tio år, säger hon vidare.

Ansökningarna fortsätter att ticka in löpande och myndigheten har redan fattat en del beslut. Målet är, precis som med legitimationsärenden, att det ska ta högst en månad att få ett beslut, och tre månader om du är utbildad utanför Sverige.

"Hoppas på förståelse"

Socialstyrelsen hoppas dock att de som ansökt har överseende nu i början.

– På sikt så kommer vi gör allt vi kan för att man ska få sitt beslut precis i samma tid som övriga ärenden. Men det är på sikt, säger Zara Warglo och fortsätter:

– Det är ett stort antal ansökningar som kommer på en gång nu och vi hoppas på förståelse för att det här kan ta lite tid. Vi vet att det är många som sitter och väntar och som kommer att ansöka nu. Vi kommer att jobba på så snabbt och effektivt vi bara kan.

Fakta: Kraven för att få kalla sig undersköterska

Följande krav gäller för att ha rätt att använda yrkestiteln undersköterska efter ansökan:

1. Har en utbildning med inriktning mot vård och omsorg från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har förvärvat en kompetens som motsvarar den som uppnås genom en sådan utbildning som avses i 1.

En sökande som har en utbildning med inriktning mot vård och omsorg ska få bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska om sökanden har godkända betyg om minst: 1 350 gymnasiepoäng i ämnen, på kurser eller från gymnasie- eller komvuxarbete med inriktning mot vård och omsorg, 100 gymnasiepoäng i svenska eller svenska som andraspråk, och 50 gymnasiepoäng i samhällskunskap (för den som påbörjar sin utbildning efter den 1 juli).

Även arbete som undersköterska eller i ett närliggande yrke kan väga upp.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons