Annons

Sälj Vattenfall snarast

Krönikor Statens ägande av Vattenfall och bolagets agerande går inte ihop.
Publicerad 23 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Statens ägande av Vattenfall och bolagets agerande går inte ihop. ”Det är naturligt att staten och de statligt ägda bolagen går i spetsen inom hållbart företagande i syfte att agera föredömligt” heter det på regeringens webbplats. På Vattenfalls hemsida står det om hur människans utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet kraftigt. ”Samtidigt som vi minskar våra utsläpp måste vi därför börja anpassa oss till de förändringar vi vet kommer”.Samtidigt pågår enligt vad miljöminister Åsa Romson (MP) uppger en prövning för att Vattenfall ska få öppna ytterligare tre till fem nya brunkolsgruvor i Tyskland. Detta står i direkt strid mot regeringens klimatmål, men även mot Vattenfalls egna mål att reducera koldioxidutsläppen från 83 miljoner ton 2012 till 65 miljoner ton 2020. Allt enligt uppgifter i Svenska Dagbladet för någon månad sedan, där man hänvisade till en ny forskningsrapport.

I den tyska rapporten ”Risky Business” har professor Christian von Hirschhausen, forskningschef för energi- och klimatpolitik på DIW, tillsammans med två kollegor, granskat Vattenfalls kolkraft ekonomiskt, juridiskt och klimatmässigt. Slutsatsen är att de står inför betydande utmaningar på de tre områdena.

Annons

Redan 2010 väckte Centerpartiet idén om att sälja ut delar av Vattenfall. Efter energijättens katastrofala köp av det holländska gasbolaget Nuon med förluster på tiotals miljarder kronor i skattepengar, ifrågasattes det lämpliga i ett statligt ägt energibolag. Vänsterpartiet och Aftonbladets ledarsida försvarade trots detta det statliga ägandet. Aftonbladet skrev att det ”behövs ett starkt, statligt, Vattenfall”.Vissa borgerliga debattörer hade och har en annan uppfattning. Carl B Hamilton ifrågasatte på SvD Brännpunkt i februari 2013 ett statligt ägt Vattenfall. ”Hur kan sådant ske, och hur förhindra upprepningar? Svaret är att det finns ett systemfel. Statligt ägande av konkurrensutsatta bolag leder förr eller senare till problem”, slog folkpartisten fast.

Nu är risken att vi får skåda i stjärnorna efter en försäljning. Efter valet har landet en S-MP-regering som stöds av Vänsterpartiet. De rödgröna gillar statligt ägande och avskyr privat. Och hur mycket kan vi hoppas på moderaterna, när den blivande partiledaren Anna Kinberg Batra har försvarat det statliga ägandet av Vattenfall (DN Debatt 16/12 2012)? ”Moderaternas historiskt sett ofta entydiga fokus på privatiseringar har kommit till vägs ände” skriver Anna Kinberg Batra, tillsammans med Peter Norman. Moderaterna borde förnya sin syn på det ”gemensamma ägandet”, menade duon med en typisk socialdemokratisk term. Men om inte ens det största allianspartiet försvarar det privata ägandet och ifrågasätter att stat och kommun ska driva företag och bolag, vad får vi för oppositionspolitik då?

Frågan är nämligen grundläggande. Man kan på goda grunder ifrågasätta om politiskt ägarstyre verkligen är rätt modell för att driva företag. Ska staten både lagstifta om regler och skatter för företag, och samtidigt vara ägare? Tveksamt. Dessutom är det ytterst tveksamt att skattebetalarnas pengar används för kommersiellt risktagande. Därför: sälj Vattenfall snarast!

Bo Höglander

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons