Sällsynt rymdgäst synlig för blotta ögat
Kometen kallas C/2022 E3 (ZTF). Den upptäcktes passera Jupiter så sent som i mars förra året av amerikanska Zwicky Transient Facility, som använder teleskop vid Palomar-observatoriet i Kalifornien.
Närmast jorden kommer kometen att vara den 1 februari. Med bra kikare blir den lätt att följa, och kanske också för blotta ögat om himlen inte är alltför upplyst av stadsljus eller månen.
Bra datum
I den norra hemisfären kan bästa chansen att se kometen vara den sista veckan i januari, enligt astrofysikern Nicolas Biver vid observatoriet i Paris. Tipset är att spana i riktningen mellan stjärnbilderna Stora björnen och Lilla björnen.
Vid nymånen den 21–22 januari kan förutsättningarna också vara goda för nyfikna. Håll ögonen öppna även den 10 februari vid kometens passage nära Mars.
– Vi kan få en fin överraskning. Objektet skulle kunna vara dubbelt så ljust som förväntat, säger Nicolas Biver.
Kometen beräknas ha en diameter på cirka en kilometer. Den består av is och finare stoft – och väntas synas i ett grönaktigt sken.
Lär forskarna
Storleken är väsentligt mindre än Neowise som passerade oss sommaren 2020. Det var den senaste kometen så ljusstark att inga okulära hjälpmedel krävdes för att se himlakroppen.
Men det nya besöket sker "bara" 42 miljoner kilometer från jorden och det relativt nära avståndet kompenserar för litenheten när kometens beskaffenhet ska studeras av forskarna.
C/2022 E3 (ZTF) tros komma från Oorts kometmoln i solsystemets mörka utkanter långt bortom planeterna. Där kan kometerna tillbringa evinnerliga tider innan de dras in i en omloppsbana mot det inre av solsystemet där vi kan se dem.