Annons

Samer ska rådfrågas – det är det lag på

Urfolket samerna ska konsulteras – innan regering och myndigheter fattar beslut i frågor som kan få särskild betydelse för samerna.
Samhälle • Publicerad 27 januari 2022
Samernas flagga framför Sveriges riksdag. Arkivbild.
Samernas flagga framför Sveriges riksdag. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Det är innehållet i en lag som regeringen nu utfärdar. Förhoppningen är att denna så kallade konsultationsordning ska leda till bättre förståelse, bättre förvaltning och färre konflikter.

Konsultationen innebär inte att parterna måste nå enighet.

Annons

"Regeringen har en högt ställd ambition i arbetet med mänskliga rättigheter. Dagens beslut är en milstolpe och ett mycket viktigt steg i att stärka det samiska folkets rättigheter och självbestämmande", säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter i en skriftlig kommentar.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson välkomnar lagen, med viss reservation:

"Det gläder mig att vi nu har nått så långt att vår rätt till inflytande i frågor som berör oss, också formaliseras i svensk lagstiftning", säger han på Sametingets sajt.

"Vi är inte helt nöjda men ser detta riksdagsbeslut som ett viktigt första steg".

Svenska samernas riksförbund (SSR) är mer kritiskt:

"SSR anser att samebys rättigheter är mera långtgående än konsultationsordning ger uttryck för", skriver förbundsordförande Matti Blind Berg i en kommentar.

SSR anser bland annat att det nya lagen inte garanterar "reellt och effektivt inflytande för samebyn och dess medlemmar".

Lagen träder i kraft den 1 mars i år och gäller då regeringen och statliga förvaltningsmyndigheter. Från den 1 mars 2024 omfattar den även regioner och kommuner.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons