Sammanslagningen långt ifrån friktionsfri

Malmö Den odelat positiva bild av fusionen som Cecilia Schelin Seidegård, som var det nybildade Karolinska universitetssjukhusets förste direktör, är inte helt korrekt.
Malmö • Publicerad 21 mars 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Den odelat positiva bild av fusionen som Cecilia Schelin Seidegård, som var det nybildade Karolinska universitetssjukhusets förste direktör, är inte helt korrekt. Det visar en återblick av händelserna de senaste åren. Ett exempel är den enkät som Stockholms läkarförening gjorde bland sina medlemmar på Karolinska universitetssjukhuset. Sex av tio läkare oroade sig för patientsäkerheten, att sju av tio inte hade något förtroende för ledningen och att lika många ansåg att deras arbetsmiljö hade försämrats. För att förstärka patientsäkerheten krävde läkarföreningen att fler chefsläkare skulle anställas, en på varje division, och att dessa skulle få ett reellt ansvar för ekonomi och personal. Cecilia Schelin Seidegård anser att medarbetarna i högsta grad engagerades i fusionsarbetet. Mot detta talar att 400 anställda skrev på en protestlista på vilken de vände sig mot en ”oempatisk och odemokratisk toppstyrning” och att ledningen hanterade fusionen som om sjukhuset vore Ericsson eller Volvo. Hon själv tog protesterna med ro.– Det är bara 400 av 15 000 som skrivit på, sade hon. Den borgerliga oppositionen gick ett steg längre och talade om dödsfall till följd av sammanslagningen. De pekade på en ökad dödlighet för patienter som väntade på hjärtkirurgi och skyllde detta på beslutet att lägga ner thoraxkliniken på Huddinge sjukhus. Effekten blev att det saknades kapacitet att operera alla behövande.– Det är oacceptabelt att Stockholms hjärtpatienter ska behöva dö i operationskön, sade Birgitta Rydberg (FP), landstingsråd till pressen. Hon ansåg att Karolinska universitetssjukhuset efter sammanslagningen fört en usel personalpolitik samt hattat fram och tillbaka med besparingar, nödutryckningar och extramiljoner. Cancerläkarna gick också på offensiven och uttryckte sitt missnöje mot divisionschefen, som bland annat beslutat att stänga en vårdavdelningen. Följden blev att patienter hamnade på avdelningar med personal som saknade kunskap att vårda svårt sjuka och döende cancerpatienter. 2007 konstaterade sjukhusets egen styrelse efter en genomlysning av verksamheten att ”sjukhuset har fler läkare och en lägre läkarproduktivitet sett till vårdverksamheten om man jämför med andra universitetssjukhus”.

Joakim StiernaSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.