Annons

Sänkt pensionärsskatt – minst till de fattiga

Den sänkta pensionärsskatten hjälper inte de fattigaste pensionärerna särskilt mycket. Dessutom gynnas män mer än kvinnor av skattesänkningen, enligt experterna.
Ekonomi • Publicerad 5 september 2023
Det blir inte mycket av skattesänkningarna för de fattigaste pensionärerna. Arkivbild.
Det blir inte mycket av skattesänkningarna för de fattigaste pensionärerna. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Regeringen har presenterat ett förslag på sänkt skatt på pensionsinkomster inför budgeten. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har sagt att skattesänkningen som nu kommer ska ge pensionärer ett par hundralappar mer i plånboken varje månad, och att det är rimligt och rätt att de får stöttning i ekonomiskt tuffa tider.

Fast den nya skattesänkningen ger inte så mycket för genomsnittspensionären, enligt Américo Fernández, privatekonom på SEB.

För högt exempel

Annons

– Regeringen exemplifierar med 25 000 i månadsinkomst för pensionärer, som ska ge 3 460 kronor mer per år. Men det är för högt.

Enligt Pensionsmyndigheten var 2021 genomsnittsinkomsten för pensionärer 20 400 kronor per månad.

Dessutom inkluderar regeringens exempel automatiska uppräkningar, som inte inte är en del av det nya budgetförslaget.

Enligt regeringens tabell ger dagens besked 108 kronor mindre i skatt per månad till den som har 25 000 i pensionsinkomst. Om indexeringen räknas med blir det ett skattesänkning på 3 460 kronor.

Den som har 16 667 kronor i pensionsinkomst per månad får dock bara en skattesänkning på 16 kronor, efter uppräkningen blir det 192 kronor.

– Det här förslaget riktar sig inte främst till de pensionärer som har lägst inkomstnivåer, säger han.

Gynnar män mer än kvinnor

Américo Fernández pekar också på att förslaget om sänkt skatt ger mer till dem med högre inkomster än till dem med lägre, och mer till män än till kvinnor. Det beror på att männen har högre pension än kvinnor, i genomsnitt.

Anna Eriksson, pensionsexpert på SPF Seniorerna, konstaterar också att regeringens nya förslag inte kommer att ge jättemycket till genomsnittspensionären, och kvinnor får mindre skattesänkning än männen, som grupp.

– Men regeringens huvudfokus är inflationsbekämpning. Det här är ett litet men välkommet tillskott, säger hon, och tillägger att det i alla fall inte ökar på skillnaderna i skatt mellan de som jobbar och de som är pensionärer.

Fast detta visar också att det inte går att lappa och laga i pensionssystemet, tycker hon. Det behövs en ordentlig förändring.

Annons

– Det går inte att inte använda skattesystemet till det. Det behöver komma in mer pengar i pensionssystemet, säger Anna Eriksson.

Fakta: Skattesänkning och uppräkning

Regeringens skatteförslag för pensionärer innebär ett förhöjt grundavdrag. Dessutom kommer indexeringar, det vill säga automatiska uppräkningar till.

Exempel (per månad):

En person med en pensionsinkomst på 8 333 kronor får en skattesänkning på 0 kronor i månaden med regeringens förslag. På grund av indexeringar blir lättnaden totalt 105 kronor.

En person med en pensionsinkomst på 16 667 kronor får en skattesänkning på 16 kronor i månaden med regeringens förslag. På grund av indexeringar blir lättnaden totalt 192 kronor.

Vid en pensionsinkomst på 25 000 blir skattesänkningen 108 kronor och med indexeringar 289 kronor.

Vid en pensionsinkomst på 35 000 blir skattesänkningen 226 kronor och med indexeringar 416 kronor.

Vid en inkomst på 62 500 blir skattesänkningen 266 kronor och med indexeringar 701 kronor.

Källa: Regeringskansliets beräkningar

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons