Särbehandla inte riksdagsmän

Krönikor Att veckopendla är inget ovanligt, det gör tusentals svenskar och de får själva stå för denna kostnad, som dock är avdragsgill i de flesta fall.
Publicerad 21 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Att veckopendla är inget ovanligt, det gör tusentals svenskar och de får själva stå för denna kostnad, som dock är avdragsgill i de flesta fall. Samma regler bör gälla för riksdagsmännen. Bor familjen kvar ute i landet bör ledamöterna själva betala, och göra avdrag för, rese- och boendekostnader som gäller riksdagsuppdraget. Är ledamoten bosatt på heltid i Stockholm, ensam eller med familj, ska vederbörande vara skriven i Stockholm och betala hyra i vanlig ordning. Vill vederbörande ha en bostad också på annat håll i landet är det en privatsak.Att kunna skenskriva sig på annan ort än bostadsorten är inte tillåtet för vanliga medborgare och bör inte heller vara det för riksdagsledamöter. En politiker som Annie Löf är bosatt med sin make i Stockholm och ska förstås vara skriven där. Om hon vill ha en fritidsbostad i Småland går det bra, men det är inte skattebetalarnas angelägenhet. Samma sak gäller Håkan Juholt. Han bor stadigvarande med sin sambo i Stockholm och ska vara skriven där. Uppgiften att han är bosatt i Oskarshamn tillsammans med sina barn stämmer inte. De två sönerna bor tillsammans med mamman. Håkan Juholt kan självklart vilja ha en bostad i Oskarshamn, men det är inte skattebetalarnas bekymmer.

Man kan också fråga sig hur stora bostadsbehoven för riksdagsledamöterna är. Riksdagsveckan löper tisdag till torsdag, det handlar då om två eller möjligen tre övernattningar i veckan i Stockholm. En vecka i månaden är plenifri, då förväntas ledamöterna befinna sig i de valkretsar de representerar, vilket inte självklart är detsamma som det län de kommer ifrån. Jul- och påsklov är väl tilltagna och sommarsemestern är drygt tre månader lång. Ändå ska skattebetalarna hålla alla dessa ledamöter med permanenta bostäder i huvudstaden.På samma sätt ska de hålla ledamöterna med årskort på SJ och flyg, oavsett om dessa används eller ej. En ledamot kan istället välja att ta egen bil eller hyrbil för resa till hemorten. Skattebetalarna står också för den notan.Att riksdagen hjälper ledamöter att skaffa bostad är skäligt, med tanke på bostadssituationen i Stockholm. Rimligtvis kan riksdagen kunna förhandla fram en förmånlig hotelluppgörelse för den som så önskar. Den som föredrar egen lägenhet kan välja det, sannolikt dyrare, alternativet. Det viktiga är att kostnaden, för bostad, pendlarresor till hemorten och privata taxiresor, betala av varje ledamot själv, enligt samma villkor som gäller för alla andra pendlare. De kostnader som ledamöterna ska debitera riksdagen bör endast gälla utgifter som hör samman med uppdraget. Boende, resor och taxiutlägg i tjänsten debiteras uppdragsgivaren enligt gängse regler. Med en sådan ordning skulle vi komma bort ifrån de upprepade och uppslitande granskningarna och avslöjandena om fusk och missbruk. Riksdagens ledamöter skulle befrias från misstankar om fiffel och kunna möta sina väljare som jämlika medborgare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.