Annons

Schimpanserna som sköts dog omedelbart

Djur • Publicerad 1 mars 2023
Apan Torsten var en de schimpanser som sköts i Furuviksparken efter att ha rymt. Samtliga apor som sköts dog omedelbart, visar obduktionsrapporten.
Apan Torsten var en de schimpanser som sköts i Furuviksparken efter att ha rymt. Samtliga apor som sköts dog omedelbart, visar obduktionsrapporten.Foto: Fredrik Sandberg/TT och Furuviksparken/Parks and Resorts

De fyra schimpanser som sköts ihjäl efter att de rymt från sin inhägnad i Furuviksparken i december dog omedelbart. Det visar obduktionsrapporten från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), rapporterar P4 Gävleborg.

De fyra schimpanserna som dog sköts med ett skott var. Schimpanserna Santino, Linda och Manda sköts i bröstet, och Torsten sköts i halsen. En femte schimpans, Selma, blev träffad, men klarade sig. Hon låg dock skadad i flera dygn utan vård, och har fortfarande men efter händelsen. Hon kommer troligtvis bli blind på ena ögat och kan inte använda armen helt.

Annons

Djurparken är polisanmäld för bland annat djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. De utredningarna är inte klara. Annika Norée, docent i straffrätt, tycker att frågan om djurplågeri borde prövas i domstol.

– Hon som blivit skjuten med hagelgevär, och har bly i kroppen och fraktur på en arm, det är ju livslånga men, säger hon till radiokanalen.

Fakta: Detta har hänt

Onsdagen den 14 december fick polisen in ett larm om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Senare samma dag meddelade polisen att fyra schimpanser skjutits med skarp ammunition.

De följande drygt två dygnen rådde stora oklarheter kring skade- och säkerhetsläget.

Under fredagen och lördagen bekräftade djurparken att fyra schimpanser var ihjälskjutna, Linda, Torsten, Santino och Manda. Apan Selma var lindrigt skadad. I hägnet fanns även schimpanserna Maria-Magdalena och Tjobbe, oskadda men påverkade av kylan.

Händelsen anmäldes till polisen och till Arbetsmiljöverket. Polisen har lagt ned utredningen om arbetsmiljöbrott. Även Arbetsmiljöverket har meddelat att de inte kunnat se några brister hos djurparken kopplade till händelsen.

Furuviksparken har gett i uppdrag till en extern firma att göra en utredning av händelsen. Den utredningen är ännu inte klar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons