Scholz redo att leda Tysklands nya regering

Både tyska miljöpartiet De gröna och liberala FDP vill gå vidare med trepartssamtal med Socialdemokraterna (SPD), meddelar respektive partiledning.
Socialdemokraternas kanslerkandidat Olaf Scholz välkomnar beslutet och säger sig vara redo att bilda regering.
Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Socialdemokratarnas kanslerkandidat Olaf Scholz (SPD), Arkivbild.
Socialdemokratarnas kanslerkandidat Olaf Scholz (SPD), Arkivbild.Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Nuvarande finansminister Olaf Scholz anser att Socialdemokraterna har mandat att bilda regering i Tyskland:

– Väljarna har gett oss mandat att bilda en regering tillsammans, sade han enligt AFP.

Beskedet på onsdagseftermiddagen kom efter besked från de två möjliga koalitionspartierna.

På morgonen gav De grönas partiledarduo Annalena Baerbock och Robert Habeck besked om samtal.

Även Liberalernas ledare Christian Lindner sade på en pressträff i Berlin att han har accepterat förslaget.

Osäkra utsikter

SPD gick segrande ur valet, med 25,7 procent av rösterna, strax före Angela Merkels kristdemokrater (CDU/CSU), som gjorde sitt överlägset sämsta val hittills och fick 24,1 procent av väljarnas stöd. Trots det har SPD-toppen Olaf Scholz utsikter att bilda regering varit osäkra, då han behöver stöd av både De gröna och FDP för att sy ihop en koalition med majoritet i förbundsdagen.

De gröna har under valrörelsen varit tydliga med att man helst vill se en SPD-ledd regering, medan FDP har en politik som ligger betydligt närmare Kristdemokraterna.

En så kallad trafikljuskoalition – rött för SPD, gult för FDP och grönt för De gröna – ledd av SPD, har trots det betraktats som det mest sannolika, eftersom CDU är svårt sargat både av valresultatet och intern kritik mot partiledaren Armin Laschet.

Läckor till pressen under helgens samtal – bara vid de tillfällen där Kristdemokraterna har suttit med vid förhandlingsbordet – har också skapat irritation i övriga partier, och vissa har frågat sig varför Laschet inte har bättre pli på sitt parti.

Tuffa förhandlingar

Samtliga trafikljuspartier har träffats för tvåpartssamtal, men inte alla tre samtidigt, vilket De gröna och FDP nu alltså har gått med på. Trepartssamtalen kommer att inledas under torsdagen, enligt Lindner.

Koalitionsförhandlingarna väntas bli mycket tuffa, då framför allt FDP har en politik som på många områden avviker från övriga partiers. Även De gröna och SPD, som ofta försäkrat att de gärna samarbetar, har knäckfrågor att ta itu med, inte minst på klimatpolitikens område.

Bland FDP-väljarna vill drygt hälften (51 procent) helst att Lindner sätter sig i en CDU-ledd regering med De gröna, en så kallad Jamaicakoalition, medan 41 procent föredrar trafikljusalternativet, enligt en mätning i förra veckan.

Pontus Ahlkvist/TT

Jesper Karlsson/TT

De grönas partiledarduo Robert Habeck och Annalena Baerbock tillsammans med FDP-ledaren Christian Lindner (till höger) efter förra veckans samtal.
De grönas partiledarduo Robert Habeck och Annalena Baerbock tillsammans med FDP-ledaren Christian Lindner (till höger) efter förra veckans samtal.Foto: Michael Kappeler/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.