Scouter från hela världen är nu på plats

Skåne/Kristianstad Nu har även de internationella deltagarna i årets World Scout Jamboree tagit plats på området.
Publicerad 27 juli 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
De belgiska scoutvännerna Juna Breda
De belgiska scoutvännerna Juna Breda

Nu har även de internationella deltagarna i årets World Scout Jamboree tagit plats på området. Buss efter buss förde förväntansfulla ungdomar till lägret som fylldes på från tidigt på morgonen till sent på kvällen med i snitt en buss i minuten.

Funktionärer stod förberedda med diagram som varnade om vilka tider de skulle bli mest belamrade vid ankomstplatsen. Kring lunchtid anlände de flesta. - Men det verkar flyta på bra, tyckte funktionär Maria Hansson vid registreringen. Efter att ha anmält sig och gjort ett stopp vid ankomstområdet slussades busslasterna med scouter vidare till den lägerdel de ska husera de kommande dagarna.

Ur den belgiska scoutgruppen Federation Open Scoutings buss lastas väskorna ut en bit ifrån registreringstältet. - Vi måste vänta här i en och en halv timme, förklarar Tom Cardon som är ledare för en av scouttrupperna i bussen. Sammanlagt har de nästan 500 scouter som kommer i samma gäng, och alla måste gemensamt registras och ta plats på området berättar de. Därför måste de vänta på att få slå upp sina tält och i stället ta plats i gräset med sina matsäckar. - Vi har sammanlagt åtta bussar så vi måste förmodligen vänta här i en och en halv timme tills de andra kommer, säger Tom Cardon. Men trots att de varit på väg sedan morgontimmarna från ett förberedande läger i Holte i Danmark så verkar humöret på topp. - Vädret är ju fantastiskt, säger han.

Fred Hyslop från South Carolina i USA står iklädd gul väst och dirigerar bussarna med ungdomar från 150 olika länder till vänteplatsen där de alla måste godkännas och prickas av. - De flesta står här tio minuter. Men för vissa grupper där det blivit fel i registreringen kan det bli betydligt mycket längre. - Vissa grupper kan nog bli kvar i flera timmar, säger Fred Hyslop. - Det är stavningar och sådant som kan bli fel, när man kommer från olika länder så klart. Om ett arabiskt namn stavats fel till exempel, berättar han och vinkar fram en buss som parkeras tätt intill de andra på raka led framför tältet där ett drygt 40-tal funktionärer jobbar på för fullt.

Bland de förväntansfulla scouter som väntar utanför lägret är det ingen tvekan om vad som lockar mest med jamboreet. Vännerna Ella Deroo, Helena Cazaerck och Nees Marquenie från Belgien är eniga. - Att träffa nya människor.

De ser också fram emot andra saker med lägret. - Det ska bli kul att laga mat och äta den. - Och träffa killar, säger Helena Cazaerck med ett stort leende. Även ungdomarna från Thailand som också fått lasta ut bussen och väntar på att få komma in på scoutlägret verkar ha liknande förväntningar på lägret. - Sverige är ett fint land, precis som Thailand. Och svenska tjejer är väldigt vackra, säger Pariya Tavichai medan vännerna instämmer fnissandes.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.