SD flyttar fram positionerna

Skåne Sverigedemokraternas framgångar i valet har lett till fler poster som oppositionsråd i landets kommuner.
Publicerad 27 december 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Sverigedemokraterna gick starkt framåt i valet. I Skåne, partiets starkaste fäste, blev SD näst största parti i mer än var tredje kommun. Det har lett till att partiet fått oppositionsrådsposter på hel- eller deltid i bland annat Malmö, Helsingborg, Trelleborg, Svalöv och Landskrona och avlönade politiska sekreterare på vissa håll.

- När man har ett parti som på vissa håll har 25 procent av rösterna måste man fundera väldigt noga hur man agerar för att hantera en sådan situation.Politiken måste handla om sakfrågor, inte förminskas till taktiserande kring ett enda parti, säger Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, där vice ordförande är en sverigedemokrat.Han tror inte på att bilda oheliga allianser över blockgränsen, vilket skett i flera kommuner i syfte att hindra SD från att få inflytande.- Jag tror det är olyckligt, för man skapar en situation där SD blir den enda oppositionen. I den praktiska politiken har SD hittills inte fått inflytande i frågor som rör invandring, enligt Strandberg. Han tar exemplet att kommunen nyligen skrev avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. SD var emot, men röstades ner av majoriteten.Mikael Eskilandersson, riksdagsledamot och ordförande för SD Syd, säger att de framflyttade positionerna med fler avlönade poster har betydelse, eftersom fler personer får tid att arbeta med politiken.

I södra Sverige har SD funnits med länge och Eskilandersson säger att samtalsklimatet har förändrats.- Nu när vi lärt känna varandra kan man prata med oss på ett annat sätt. Det blir informella lösningar ibland, även om ingen har något officiellt samarbete med oss. Men är vi vågmästare måste man prata med oss för att kunna få igenom sina förslag, säger han. Anders Sannerstedt, statsvetare på Lunds universitet, tror inte att SD:s inflytande ökar på grund av att de fått fler poster, däremot genom att de är vågmästare i flera kommuner.- Man ser säkert till att hålla dem borta från inflytande i frågor om invandring, migration och flyktingar. Men det finns ju många andra frågor i kommunerna, som inte är dramatiska eller högpolitiserade, säger Sannerstedt.- Det finns hela skalan, från att man tar reda på var SD står i olika frågor, till mer regelrätta förhandlingar och kompromisser. Det tror jag är ovanligt, men att man underrättar sig var de står och pratar med dem, och kanske justerar sin position för att få stöd i voteringar.

Fakta:SD:s bästa valresultat i kommunerna

Kommun          Valresultat, procent

Örkelljunga         23,89

Ljusnarsberg       23,84

Svalöv               23,59

Bromölla             22,81

Burlöv                22,62

Hässleholm          22,58

Åstorp                22,32

Sölvesborg          22,26

Tomelilla             22,12

Falköping            21,11

Källa: Valmyndigheten

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.