Annons

Senare kväll på krogen och mer publik 1 juni

Det är inte läge att lätta på coronarestriktioner nu. Men från den 1 juni kan kultur- och idrottsevenemang ta emot större publik och krogar ha öppet till 22.30.
Och i september kan tillvaron bli mer normal igen.
Publicerad 12 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Beskedet på onsdagen var att de lättnader av restriktionerna som skulle träda i kraft 17 maj skjuts fram till 1 juni. På presskonferensen deltog statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Beskedet på onsdagen var att de lättnader av restriktionerna som skulle träda i kraft 17 maj skjuts fram till 1 juni. På presskonferensen deltog statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.Foto: Pontus Lundahl/TT

Smittspridningen är fortfarande alldeles för hög i Sverige och det är inte läge att slappna av än, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Tidigare har lättnader aviserats för kultur- och idrottsevenemang med höjda publiktak från den 17 maj, men regeringen har nu fattat beslut om att de ska träda i kraft den 1 juni i stället.

Annons

– Det är ett första steg i regeringens arbete med att anpassa och justera restriktionerna i takt med att läget så tillåter, säger Löfven.

I beslutet ligger även att så kallade stadigvarande tivolinöjen, alltså Gröna Lund, Liseberg och Skara Sommarland, slipper regeln om max åtta besökare den 1 juni. I stället ska de då garantera att varje besökare har 20 kvadratmeter att röra sig på. Även loppisar undantas från åtta-regeln i juni.

Senare öppettider

Ett annat besked är att restauranger kan ha öppet till klockan 22.30 från den 1 juni. De krogar och caféer som säljer alkohol måste dock sluta med det klockan 22. I dag måste alla serveringsställen stänga klockan 20.30.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten räknar med att förändringarna ska kunna genomföras den 1 juni, men ytterst avgörs det av smittoläget.

– Det här är förändringar som kommer att göras, om inte något väldigt oförutsett händer, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

För knappt ett par veckor sedan gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer på när och hur Sverige ska kunna återgå till en mer normal situation.

Om FHM:s scenario håller kan nästa steg tas under andra delen av sommaren, då restriktioner kan börja lyftas.

Om rekommendationerna följs och vaccinationstäckningen är hög även bland medelålders och yngre tror FHM på ett klart bättre läge i höst.

– Vår bedömning är att smittspridningen kommer att vara nere på betydligt lägre nivåer i september. Med lägre smittspridning innebär det också att smittskyddsåtgärder som begränsar individens fri- och rättigheter och restriktioner för olika verksamheter kan lyftas, säger Johan Carlson.

– Men vi kan inte ta bort alla åtgärder samtidigt och inte just nu.

Annons

Redovisningen är ett viktigt underlag i regeringens arbete med att ta fram en nationell plan för hur restriktionerna successivt ska kunna anpassas, fasas ut eller helt tas bort.

Nytt normalläge

I uppdraget ingår också att Folkhälsomyndigheten ska analysera vad ett nytt normalläge innebär. För även när pandemin är under kontroll är det inte säkert att allt blir som förr. Alla kommer inte att vara vaccinerade och nya mutationer kan uppstå.

Johan Carlson påpekar att det fortsatt kommer att finnas ett behov av övervakning av utbrott av kluster i samhället, även när restriktioner har avskaffats.

Även kapacitet för testning och beredskap för vaccinering med en tredje dos kommer att behövas.

– Vi har en omfattande pandemi och den kommer med all sannolikhet inte vara över i september, säger Johan Carlson.

– Vi måste fortsätta ha en vaksamhet och försiktighet. Det kommer vara fortsatt riskabelt med utlandsresor. Att gå tillbaka till en tid då vi inte behöver tänka på covid kommer inte i september.

Maria Davidsson/TT

Fakta: Vad handlar det om?

Beslutet om ändringar i begränsningsförordningen berör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som omfattas av ordningslagen. Till exempel konserter, teaterföreställningar, idrottsevenemang, demonstrationer och religiösa möten.

I dag får högst åtta personer samlas, men det finns ett färdigt förslag med förändringar på regeringens bord som ska träda i kraft den 1 juni.

Det innebär att maxtaket på åtta personer till en början ska finnas kvar inomhus, men att 50 personer kan tillåtas om det finns sittplatser. Vid utomhusevenemang ska taket kunna höjas till 500 personer om det finns anvisade sittplatser, annars gäller max 100 personer. För motionslopp föreslås högst 150 personer.

I takt med att smittläget förbättras ska deltagarantalet sedan kunna höjas.

Dessutom föreslås att stadigvarande tivolinöjen, som Liseberg och Gröna Lund, ska få samma regler som gäller för andra nöjesparker och djurparker och därmed undantas från max-åtta-reglerna.

Från början föreslogs att de nya reglerna skulle träda i kraft den 11 april. Sedan sköts beslutet upp till den 3 maj, därefter till den 17 maj och nu gäller den 1 juni.

Källa: Folkhälsomyndigheten, regeringskansliet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons