Sjukvårdens underskott – kravlista från alliansen

Publicerad 20 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

– Vi kan inte luta oss tillbaka på det sätt som styret gör i dag. Vi måste se till att komma med förslag för att nå budget i balans, säger Per Einarsson (KD), vice ordförande i sjukvårdsnämnden Kryh (Kristianstad, Ystad och Hässleholm).

När nämnden sammanträdde på fredagen var ett av ärendena den återrapportering man ska göra till hälso- och sjukvårdsnämnden med anledning av det tuffa ekonomiska läget.

Majoritetens förslag till beslut menar alliansen var en skönmålning av vad som görs för att komma tillrätta med det kraftiga underskottet. Alliansen menar att det inte har fattats några konkreta beslut om åtgärder för att vända trenden, och föreslog att man i återrapporteringen skulle redovisa det för hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Skrivelsen gjordes om, för vi tycker att man skönmålar ekonomin och vad som har gjorts, vilket vi inte kan stå bakom, säger Per Einarsson.

Dessutom kom alliansen med en lista på hela nio yrkanden som man vill att förvaltningen ska ta tag i. Tre av nio antogs. Det innebär att förvaltningen till nästa sammanträde den 16 september ska återkomma med vad som görs och vad som planeras att göras för minska kostnaderna för inhyrd personal. Och en plan för hur läkemedelsgenomgångarna skyndsamt ska bli fler ska redovisas.

– Vi har i dag två stora läckor när det gäller ekonomin. Den ena är hyrpersonal och det andra är läkemedelskontot, säger Per Einarsson.

Alliansen fick även igenom att förvaltningen senast i oktober ska återkomma med en plan för hur man kan intensifiera e- hälso- och digitaliseringsarbetet för att minska kostnaderna och förbättra patientomhändertagandet.

Nämndens ordförande Maria Nyman Stjärnskog (S) tycker att alliansens kritik mot majoriteten är onyanserad och orättvis.

– Många av yrkandena som de ville lägga är ju redan lagda i både regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden. Arbetet är redan i gång, så det är lite slå in öppna dörrar tycker jag, säger Maria Nyman Stjärnskog.

– Om våran förvaltningschef redan fått uppdragen från regiondirektören, regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden, då blir det nästan lite fånigt att lägga samma yrkanden igen i Kryh.

Nils Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.