Skabb sprider sig snabbt på Kumlaanstalten
De första fallen upptäcktes i förra veckan. För att hindra ytterligare spridning håller man de drabbade avdelningarna skilda från resten. De intagna får stanna på sina rum, säger ställföreträdande anstaltschef Marcus Winberg.
– Det gör vi för att få kontroll på smittspridningen och kunna genomföra de här behandling. Vi tar hand om de textilier de har på rummen, som de får lägga i en påse som vi försluter. Sedan dör krypen när de legat där ett par dagar.
Det är trångt på landets anstalter och eftersom dubbelbeläggningar är standard måste alla intagna på de drabbade avdelningarna behandlas.
– Det är ju en risk med alla smittor – ju fler intagna vi har på varje anstalt desto större är risken för spridning, säger Marcus Winberg.
I nuläget finns inget svar på varför skabben spridits så snabbt, men Marcus Winberg ser inte att det skulle vara så trångbott på anstalten att det spelat in.
– Vi har en förtätning på våra anstalter, men de intagna sitter ju inte hud mot hud hela tiden.
I stället tror man att skabben främst spridits genom textilier som soffor och sängkläder.
– Vi byter ut sängkläderna, men kommer också att genomföra sanering på allmänna ytor. Sedan tittar vi på våra rutiner, framför allt kring tvätt, så att vi tvättar allt i 60 grader.
Fakta: Skabb
Skabb är en hudparasit som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger sina ägg där. De vanligaste symtomen är klåda, utslag och i vissa fall håravfall.
Det krävs hudkontakt i flera minuter för att skabb ska hinna förflytta sig från hud till hud.
Skabb kan smitta genom att till exempel hålla någon i handen eller att sova i samma säng. Det kan också smitta när man sitter tätt tillsammans med någon hud mot hud. Skabb kan överleva i upp till två dygn utanför kroppen, men de försvagas ganska snabbt så det är ovanligt med smitta via kläder och handdukar.
Källa: 1177