Annons

Skåne når inte upp till miljömålen

Skåne Skånes kommuner kommer inte att uppnå ett enda av regionens skrivna miljömål för 2020, enligt en lägesrapport om miljötillståndet i regionen.
Publicerad 15 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Miljömålssystemet är riktlinjerna för hela Sveriges arbete för en förbättrad miljö, och instiftades i riksdagen redan 1999. Det övergripande målet är att förse nästa generation med ett samhälle som inte har upp till axlarna med miljöproblem att ta itu med.

Varje år bedömer de svenska Länsstyrelserna arbetet med miljömålen i respektive region. Den regionala miljökvalitén rapporteras sedan, enligt nationella riktlinjer, in till Naturvårdsverket, riksdagen och regeringen.

Annons

På nationell nivå delas miljöarbetet in i sexton miljömål, som fram tills nu har följts upp mot år 2020. Tolv av dem följs upp i regionerna och resultaten ser, minst sagt, bistra ut på såväl nationell som regional nivå.

Enligt den lägesrapport som publicerats för år 2019 kommer inte ett enda av miljömålen att uppnås i Skåne län tills nästa år. Av de totalt tolv målen bedöms bara två av dem ha en positiv utveckling i länet - och ett liknande resultat går att läsa i den nationella utvärderingen.

Orsakerna till de dystra siffrorna är många, inte minst gäller det konsumtionsvanor, nybyggen och industriutsläpp. I en intervju med Kristianstadsbladet lyfter Jeanette Schlaucher, chef vid Länsstyrelsen Skånes miljöstrategiska enhet, även fram andra perspektiv på frågan gällande regionens egna resultat.

- Det ser egentligen inte bra ut för något län, men ser vi till Skåne län så har vi en stor befolkning och många anspråk på markanvändning, det är ett exploaterat län där det byggs mycket, säger hon till tidningen.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons