Annons

Skånska regissörer gästar Nordisk Panorama

Kultur och Nöje Kulturredaktionen ställer fyra frågor till två skånska regissörer, Ida Persson Lännerberg och John Skoog, som medverkar under under kort- och dokumentärfilmfestivalen Nordisk Panorama som pågår i Malmö 19-24 september.
Publicerad 20 september 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

På vilket sätt medverkar ni under Nordisk Panorama?

Ida Persson Lännerberg: – Min dokumentär Lindy the Return of Little Light visas söndagen 22 september och måndagen 23 september på Spegeln och jag kommer att vara på plats för en Q & A.

Annons

John Skoog: – Jag visar 6 kortfilmer på Malmö Konsthall, en ny varje dag i sex dagar och på söndag så kommer jag att komma till Konsthallen och prata om film och film och film.

Vilken betydelse har det som filmskapare att vara med i programmet för Nordiska Panorama?

Ida Persson Lännerberg: – Det är viktigt att få vara med i festivaler för att filmen ska nå ut och få en publik. Rent personligen tycker jag att det är väldigt spännande att sitta med i salongen och se hur folk reagerar på vår film. Den väcker känslor.

John Skoog: – Det är en bättre fråga till någon annan än mig, detta är första gången jag visar något. Men jag tycker alltid mycket om när de filmer jag gjort som många har så mycket att göra med Skåne visas i närheten av var de kommer ifrån.

Vad tänker ni inte missa under festivalen?

Ida Persson Lännerberg: – Jag är väldigt sugen på att se bland annat Parning och Scheme Birds!

John Skoog: – Jag har tyvärr inte tid att se något alls, men jag tycker om både Lisa Mannheimers film Parning och Javér’s Rekonstruktion Utøya.

Vad arbetar ni med just nu?

Ida Persson Lännerberg: – Förutom mitt arbete på Sveriges Television jobbar jag tillsammans med min vän Anna Landelius på ett manus till en dramaserie, en komedi med mycket svärta.

John Skoog: – I torsdags öppnade jag med en grupp kritiker, konstnärer och film-programmerare en ny ”kringflackande” biograf i Köpenhamn som vi kallar Terrassen. Den är ett försök att undersöka hur levande bilder kan visas och aktiveras offentligt och vad biografens funktion är i vår tid. Om man har lust att följa programmet kan man gå in på www.terrassen.bio och skriva upp sig på mailinglistan. Sen är vi igång med en kortdokumentär och sakta, sakta, försiktigt, försiktigt börjar vi arbeta på något längre nu.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons