Skapar bilderböcker på egna villkor

Publicerad 10 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Just nu pågår barn- och ungdomsbokfestivalen Litteralund i Lund och det är mycket bild och illustration på programmet. En tre dagar lång internationell masterclass för proffessionella illustratörer har precis avslutats och det arrangeras också flera olika bildworkshops för barn och unga i både det offentliga programmet och skolprogrammet.

En av illustratörerna som medverkar i bägge sammanhangen är Bernardo P. Carvalho från Portugal. .

– Jag brukar göra workshops med både vuxna och barn men barn är allra roligast att arbeta tillsammans med, säger han.

På golvet i ett av rummen på Stenkrossen i Lund har Bernardo P. Carvalho förberett sig genom att tejpa fast ett stort vitt papper på golvet.

Under den timslånga workshopen han håller för en grupp förstaklassare från Vikingaskolan får eleverna första klippa ut formerformer ur olikfärgade pappersark och klistra fast på det vita pappret. Med av pennor i olika färger ritas fantasifulla, växter, djur, och människor med utgångspunkt i formerna. Sedan får barnen rita vägar mellan sina figurerna så att de kan röra sig i bildlandskapet det har skapat.

När Bernardo P Carvalho själv arbetar med illustrationer gör han ofta tvärtom om mot hur arbetet på workshopen går till.

- Jag börjar ofta stort och med mycket detaljer och sedan minskar jag ner och förenklar efter hand, förklarar han.

Var hittar du inspiration till dina bilder?

– Jag utgår mycket från det jag har runt mig. Det är väldigt inspirerande att bara titta på blommor, himlen, människorna och djuren i vår närhet. Tar man sig tid att titta ordentligt upptäcker man att det finns berättelser bakom allt och alla. Du behöver heller inte kunna rita fantastisk bra för att göra en bra berättelse. Väldigt enkla bilder kan berätta bra historier.

Bernardo P. Carvalho skapar nästan alltid böcker tillsammans med författaren Isabel Minhós Martins och sedan 2006 driver de också bilderboksförlaget Planeta Tangerina tillsammans med ytterligare några vänner och ger ut både sina egna och andras böcker.

– Isabel och jag arbetar tätt ihop och utforskar boken som helhet tillsammans, förklarar han deras arbetssätt.

Varför startade ni ett eget förlag?

– När man arbetar med andra förlag är det så många andra inblandade och man tänker inte alltid på samma sätt. Vi föredrar att det bara är vi så att vi kan välja allt från formen på boken till papperstyp, antalet sidor, typen av illustrationer, färger och text och vi gör verkligen allt själva från början. Det ger en annan frihet. Sedan vet vi att våra böcker kanske inte är för alla men vi vet också att de som läst dem oftast tycker om dem och uppskattar att vi experimenterar och försöker hitta nya sätt att kommunicera.

På svenska finns hittills en bok med illustrationer av Bernardo P. Carvalho och text av Isabel Minhós Martins. Titeln är Stopp! Här får ingen passera!. Den gavs ut av Lilla Piratförlaget 2016 och handlar om en general som vill vara hjälte i en historia och tror att det snabbaste sättet är att bara dyka upp på en boksida utan att göra något särskilt.

Bernardo P Carvalho hoppas att fler av hans och Isabel Minhós Martins böcker ska hitta till den svenska marknaden.

– Det har alltid varit svårt för oss att ta oss in på den nordeuropeiska marknaden eftersom vår stil och våra böcker är ganska annorlunda, säger han. Samtidigt börjar det bli mer globaliserat inom illustrationsområdet. För tio år sedan kunde man tydligt se vilket land en bok kom från. Så är det inte längre och det svåra med att vara illustratör nu är att behålla sitt eget språk och ha en unik röst.

Bernardo P. Carvalho illustrerat runt trettio böcker och har alltid en ny bok på gång.

– När jag avslutar en har jag redan påbörjat nästa. Sedan gör jag inte så många böcker men jag använder mycket tid till att experimentera och fundera på dem. Det är ytterligare en fördel med att ha sitt eget förlag. Jag har friheten att använda den tid jag behöver för att verkligen veta vad jag vill göra.

När tiden gått ut för den första workshopen på Stenkrossen konstaterar Bernardo P. Carvelho att det har blivit en väldigt vacker karta.

– Det allra sista vi gör är att signera den, säger han.

Efter det rullas konstverket ihop och får följa med tillbaka till Vikingaskolan. En ny klass står på tur för skpanade och exakt vad de ska göra har Bernardo P. Carvalho inte riktigt bestämt än.

– Jag har alltid med mig samma verktyg men det är först när barnen kommer in i rummet som jag bestämmer vad vi ska göra, förklarar han med ett leende.

bild 1/5
Illustratören Bernardo P. Carvalho håller workshop på Litteralund. Foto: Gunilla Wedding
Illustratören Bernardo P. Carvalho håller workshop på Litteralund. Foto: Gunilla Wedding
Barn från Vikingaskolan skapade en spännande bildvärld tillsammans med illustratören Bernardo P. Carvalho. Foto: Gunilla Wedding
Barn från Vikingaskolan på workshop på Litteralund. Foto: Gunilla Wedding
Illustratören Bernardo P. Carvalho håller workshop på Litteralund. Foto: Gunilla Wedding
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.